В очите на властта избирателят е обичайният идиот

Новините

01-03-2014, 08:01

Снимка:

Михаела Катеринска

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Гражданите искат електронно гласуване, изчистване на фантомите от списъците и да пренареждат листите. Само че политиците никога няма да го позволят

Представете си съвестния избирател - той плаща данъците си и сметките си редовно, приема за граждански дълг необходимостта да гласува, за да има право след това да критикува решенията на управляващите, мотивиран е да избира с надежда, че в това има смисъл. Само че сигналите, които му изпращат политиците, го удрят с чука по главата, меко казано. 

Добрият избирател иска да вярва, че за негово добро във всеки мандат се изхарчва несметна сума за писане на нови изборни правила. В началото даже подкрепя това, защото има сериозни аргументи - например избирателните списъци са пълни с "мъртви души", които винаги изкривяват картината, като свалят избирателната активност и вдигат резултата на формациите с твърди ядра. При референдум освен това значително затрудняват достигането на прага, за да е валиден. Да не говорим за съмненията, че винаги някой може да гласува от името на несъществуващите. 

А българските избирателни списъци са уникални - според тях столетниците растат със сериозни темпове, като на изборите през лятото бяха 630, а за част от тях се твърдеше, че били на 120-годишни. Много интересно колко ще са за предстоящите през май избори. Ако вярваме на избирателните списъци, с право на глас са 6.9 млн. души, докато националната статистика показва, че става дума за поне 800 хил. души по-малко. Не е ясно и как растящият брой на избирателите се съчетава с потресаващо високата смъртност в страната, рекордна за Европейския съюз - 8 души на час.

Следейки случващото се, избирателят разбира, че управляващите, независимо от партийната им принадлежност, нямат никакво намерение в избирателните списъци да има ред и яснота. Защото не им е изгодно и така си гарантират по-добро пласиране на изборите. Към преимуществата от наличието на фантоми се прибавя и отвращението на голям брой хора, които просто не отиват да гласуват точно по тази причина.

Така че избирателите и на предстоящите избори трябва да са наясно, че списъците няма да бъдат изчистени, няма да има и активна регистрация - тоест хората, които ще гласуват, да се обозначат един по един. Няма шанс и идеята списъците да се направят въз основа на гласувалите на последните няколко поредни избори, а останалите желаещи да бъдат дописвани в тях. 

Депутатите от БСП явно смятат избирателите за същества с къса памет и не особено интелигенти, че да помнят какво обещаваха социалистите, когато бяха в опозиция, а ГЕРБ подготвяше избори със същите избирателни списъци. Рекламният трик с критикуването на фантомите е удобен само на партиите в опозиция, така че сега можем да очакваме ГЕРБ да се развихри по темата. Най-печелившият от ситуацията, както винаги, е ДПС. Само че неговите избиратели не се вълнуват от списъци, защото всичко, което ще донесе повече гласове на партията - а то е непрозрачност във всяко едно отношение, - е добре за тях. 

Няма съмнение, че поредните народни избраници, които имитират промени в Изборния кодекс, съвсем са ни взели за канарчета. Казват ни, че на нас не може да се разчита да гласуваме електронно. Много сложно било, щяла да стане една каша... Истината е, че така ще се вдигне избирателната активност, а сегашните 4 партии в парламента ще изгубят не само мандати, а някои от тях и изобщо присъствието си в парламента. Затова за тях електронното гласуване е много опасно. Тогава вот биха дали всички млади хора, които иначе не припарват до изборните секции, както и онези в чужбина, които умишлено биват затруднявани с урни на 200-300 км разстояние от дома им.

Докато в ЕС се чудят как да вдигнат избирателната активност, нашите депутати правят чудеса, за да я смъкнат. В комбинация с това се заеха да измислят възможно най-сложната бюлетина, та 
да може повече хора да се затруднят

Първо се задаваше няколко метра дълга интегрална бюлетина, справянето с която наистина ще бъде ад дори за интелигентните над средното ниво, а изборите щяха да се точат поне два дни. Добре, че БНБ предупреди, че няма технически капацитет да я отпечата. Мина се на вариант 50-те партии да бъдат побрани на лист А4, а около 900-те имена на кандидатите за евродепутати да бъдат окачени на стените - в коридора или в тъмната стаичка. И тежко на този, който не помни номера...

И докато за електронното гласуване сме "без технологична подготовка", "застрашени от хакери" и други измишльотини, в 100 секции, избрани по неизвестен признак от над 12 000, избирателите ще имат възможност експериментално да гласуват машинно - на нещо като банкомат. Този път депутатите не се притесняват как възрастните и неграмотните ще се справят с това.

Работата с новите изборни правила винаги опира дотам, че след големи приказки и демонстрации на усилен труд накрая резултатът е същият - в полза на пишещите ги и с пълно игнориране на исканията на избирателите. Нищо че Мая Манолова си хвали стоката: новият кодекс гарантирал прозрачност, публичност, равнопоставеност и участие на гражданите и "изправял кюнците" на стария. Истината е, че гарантира само смяна на гербаджийската Централна избирателна комисия, ниска избирателна активност и мъглява публичност. Върхът е преференциалното гласуване, за което допуснаха по-ниския праг от 5% само за евроизборите. За парламентарните избори всъщност преференцията няма да важи. ДПС направи всичко възможно да я обезсмисли с допълнителни изисквания, а БСП клекна. Представяте ли си на бъдещи парламентарни избори водачът на две листи Делян Пеевски да бъде изместен оттам от избиратели на ДПС? Пренареждането на листите от избирателите беше най-смисленото предложение, заради което си струваше поправка на кодекса "Фидосова". Вместо това там, където има възможност за избор и индивидуални предпочитания на хората, ще се сложат капани, които да не го позволят. Така управляващите разбират съобразяването с волята на суверена.

Да не говорим за обидните предложения, които ни пробутват, като задължителното гласуване. Него може да го подкрепя само който не помни как по времето на социализма ни изкарваха от креватите рано в неделя, за да гласуваме, та да може кварталната организация да се похвали, че нейните избиратели са гласували най-рано от всички. Колкото за предложението на бюлетината да се закача като награда ваучер за административни услуги, работата съвсем заприлича на пиар на търговска верига.

За сметка на предлаганите екзотики ще остане непроменена системата, която позволява на ДПС да вземе три мандата в София, при положение че тук никой не гласува за движението, а в крепостта му Кърджали мандатите му са пак три. Тук помогна и Конституционният съд, който прие за незначителни нарушения надписаните 975 гласа в Турция и надхвърлянето на разрешения брой на избирателите в 24 секции. Така работи системата, обясняват експерти на избирателя: нормално било партия, спечелила над 3000 гласа във Видин, да не вземе нито един мандат там, а друга - с по-малко от 500 гласа, да вкарва депутат. Благодарим за такава система!

На принципа "Колкото по-малко знаят хората за това как се правят салами или закони, толкова по-здрав ще бъде сънят им" управляващите ще превръщат в безсмислица всеки референдум по примера на допитването за "Белене". Затова много здраве на почтените избиратели и довиждане до следващите "промени" на Изборния кодекс. Сега остава обезверени да мислят за кого и какво ще гласуват в хаоса от популизъм и откровени лъжи, но това е друга каша и друга тема.