България се страхува от радиация в Украйна

Новините

05-03-2014, 05:54

Снимка:

Андрей Михайлов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Възможни са диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна

България се страхува от радиация от Украйна. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността, свикано от премиера Пламен Орешарски.

При евентуален военен конфликт са възможни диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна, обясни вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Затова създаденият национален щаб към Министерския съвет ще прегледа всички планове за защита на населението от радиационна опасност. Щабът ще анализира общо 7 опасности, свързани със ситуацията и контрола над тях. Една от заплахите да се стигне до намаляване на производството на ток от централите.

 

Другата заплаха за България е свързана с нормалните доставки на газ, заради което ще се прегледат всички планове за доставки и ще се търсят алтернативни решения. Ще има проблем, ако бъде затворено пристанището в Украйна, където се товари горивото за “Нефтохим”.

В средносрочен план може да има проблем и с износа от България на обработеното ядрено гориво, посочи Йовчев.

При трайно влошаване на отношенията между Русия и ЕС се очаква да се затрудни техническата експлоатация по “Южен поток”.

Ще се усилят и мерките по защита на границата ни, защото в момента е възможно да проникнат организирани престъпни групи от Украйна, които да пренасят оръжие и боеприпаси. Друга заплаха за страната ни е очакваният засилен миграционен натиск при евентуален военен конфликт. На територията на Украйна има между 250 000 и 300 000 българи. Правителството е отчело, че може да възникнат ксенофобски настроения срещу българите в Украйна, които да ги принудят да тръгнат към България.

Премиерът Пламен Орешарски свика тази вечер Съвета по сигурността към Министерския съвет, който да изработи единна позиция на България за събитията в Украйна преди извънредното заседание на лидерите на ЕС заради напрежението в Крим.

„Междувременно от президентството съобщиха, че от три дни на “Дондуков” 2 действа кризисен щаб, който следи обстановката в Украйна и региона. Военният министър Ангел Найденов е информирал президента Росен Плевнелиев за ситуацията в Украйна. “Разговорът е в продължение на усилията на президента за съгласуване на позиция на държавно ниво по отношение на Украйна предвид предстоящия Европейски съвет и Съвета на НАТО в Брюксел”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Найденов е запознал подробно държавния глава с акцентите от последната среща в Брюксел на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, в рамките на която е обсъдена и обстановката в Украйна. Президентът Плевнелиев и министър Найденов обсъдиха осигуряването на доставките на газ и енергийната сигурност на България с оглед на напрежението между Украйна и Русия.