"Марули и мед" в Contemporary Space

Варна Лайф

05-03-2014, 11:36

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Изложбата на Иван Костолов включва картини от 2010 г

Иван Костолов избира да покаже картини от две серии, които разработва от 2010 година насам. Макар и да нямат свои названия, те определено се оформят като цикли, задържали за дълго авторското внимание.

Картините от единия станаха популярни като „марулите“. Те се появиха на изложба с името Weltsalate – игра на думи с буквален превод световни салати или салати-светове. В тях Костолов развива способността си да намери прозаичен елемент от действителността, който да отразява цялото битие. Пренебрегваният листен зеленчук се превръща в мощно цунами на собствения ни живот.

Творбите в другия цикъл са обединени от темата мед. Популярната и в известна степен популистка през последните години теза за смъртта на пчелите като предизвестен Апокалипсис се разработва по необичаен начин. В платната няма  хленчене и раболепно следване на модни клишета. Иван Костолов използва лични впечатления, за да превърне темите в общовалидни. Пчеларите заприличват на космонавти, а релефът на пчелните пити става матрица за световен ред.

Какво отличава творбите на Иван Костолов и го прави популярен? Обучен в Германия, той донесе у нас най-новите тенденции в живописта, които преобразиха света на изкуството и върнаха живописта във фокуса на вниманието. Става дума за живопис, която смесва в едно класическо и модерно изкуство, реализъм и абстракция, живопис, която се възползва от фотографията, киното, дизайна и най-новите технологии. Предимно фигуративният образен език включва картината в динамиката на най-актуалния съвременен разговор, без да я лишава от поетичност и романтика.

 

* * *

Иван Костолов (1972 г., Пловдив) е възпитаник на ССХУ за сценични кадри, Пловдив. Учи сценография в Националната художествена академия, София (1994-1996 г.). През периода 1999-2001 г. учи в Академия за изкуства, Майнц. От 2001 до 2006 г. е студент на световно известния художник проф. Херман Нитч, а през 2006 г. завършва майсторски клас при проф. Криста Неер в Академия Щедел във Франкфурт на Майн.