Играят "Професия лъжец" в София и в Пловдив

Варна Лайф

05-03-2014, 12:04

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Варненският куклен театър и Теди Москов ще го представят в Сатиричния театър в столицата

След фурора, който предизвикаха с хитовия спектакъл за възрастни „Професия Лъжец” през януари в театър „Сълза и смях”, режисьорът Теди Москов и актьорите от Държавен къклен театър - Варна се готвят за ново турне – този път в София и Пловдив. В столицата гостуването ще бъде по повод номинацията за най-високата награда на Съюза на артистите в България „Икар“ 2014 за индивидуално постижение в кукленото изкуство на уважаваната сценографка Свила Величкова, автор на костюмографията на спектакъла. Това ще даде шанс на почитателите на провокативния режисьор, които не успяха да се доберат до билети през януари, да гледат нашумялата постановка на 11 март от 19:30 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Ден по-рано варненската трупа ще играе в Пловдив. Началото на спектакъла на 10 март е в 19:00 ч. на сцената на Дома на културата „Борис Христов” на ул. „Гладстон” 15.

„Професия Лъжец” стъпва на смел авторски прочит на книгата на Джани Родари „Джелсомино в страната  на лъжците”, чиито идеи Теди Москов размесва с абсурдите от най-новата история на България и Балканите. Условната държава - обобщение на балканската политическа порода, носи знаковото мишмаш име Сърбългърмъния. Акценти в спектакъла са видео миниатюрите на Джони Пенков и закачките на Радой Ралин от старите кинопрегледи. Спектакъла доизграждат със своята сърцата игра актьорите Красимир Добрев, Боян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Стоян Стоянов, Евгения Василева, Екатерина Василева.

„Професия лъжец“ е един шеговит театрален поглед към историята ни, особено към премълчаната история. Много добре работя с трупата на Държавен куклен театър Варна, вече трета пиеса правим заедно, чувствам се идеално с тях, а и те издържат моя сприхав начин на работа - казва за творческите си взаимоотношения с варненската трупа Теди Москов. - Стилът ми е нерелистичен, непсихологичен театър и куклените артисти имат по-добра подготовка от драматичните за този начин на работа. Кукленият театър предлага свобода на въображението и тук работя без кукли, само с мисленето на кукловод.“
Това е третият спектакъл, който Москов прави с трупата на Държавен куклен театър – Варна. Досегашните две постановки „Възгледите на един пън” и „Красотата спи” му донесоха награди „Варна” и „Икар”.

За представлението в Пловдив на 10 март билети се продават в Билетния център пред Община Пловдив.
За представлението в София билети се продават на касата на Сатиричен театър „Алеко Константинов
А варненци ще имат привилегията да гледат хитовия спектакъл точно на самия Международен ден на театъра 27 март от 19:00 ч. на сцената на Куклен театър.