Трябват ли им на варненци детски площадки? (видео)

Животът

05-03-2014, 17:44

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Читател засне покъртителна (буквално) гледка до Пикадили Чаталджа.

Варненец е заснел видео как деца "играят" на новоизградена площадка до Пикадили Чаталджа. От филмчето става ясно, че детските площадки са нужни само на родителите, не и на подрастващите. Докато граждани масово се жалват в общината, по медиите и в социалните мрежи от липсата на детски площадки или от лошото им състояние по кварталите, невръстните им (и не толкова) отрочета опровергават нуждата от ремонти. Гледайки видеото, всеки ще каже, че неговото дете такива неща не прави. Други биха махнали с ръка: "Какво пък толкова - деца са", трети ще обвинят общината, че не е монтирала камери или не е сложила охрана и т.н. Малките калпазани може и да имат нужда някой да им издърпа ушите, но по-вероятно е да им се размине с някоя реплика от рода: "Маме, не е хубаво да правиш така" (докато в същото време "възмутеният" родител тайничко ще се гордее от любознателното упорство, с което наследникът му разглобява оградата на съставните й части).

Децата са деца - те са като попивателни - нямат изградена ценностна система и от родителите и обществото зависи как ще бъдат възпитани. Ако това беше изолиран случай, добре, но не е. Преди време по подобен начин бяха постъпили с Алеята на спортната слава. Ами нашарените със спрейове подлези, спирки, фасади? И нямам предвид стената в началото на Аспарухов мост. А дали само децата правят така? Каква е разликата между възрастен човек, изхвърлящ кутията си от цигари през прозореца на колата и гледката от видеото, например?
И като търсим все отговорност от другите, не трябва ли да я потърсим и в нас, у децата си, сред близките си...

Да, естествено, че трябва да има детски площадки и естествено, че трябва да са хубави, безопасни, чисти и функционални. Обаче те освен да се изградят, трябва и да се пазят. Може би няма да е лоша идея и самите родители и деца да участват в изграждането им - така евентуално гледки като тази в клипчето наистина ще са изключение, а не правило.