Двама скиори представят Варна на Олимпиадата в Сочи

Параолимпийците Желяз Колев и Светослав Георгиев са възпитаници на училище "Проф. д-р Иван Шишманов"

Двама възпитаници на училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна – Желяз Колев и Светослав Георгиев, представят България на 11-те зимни параолимпийски игри в Сочи. Състезанията за спортисти с двигателни, сетивни и интелектуални увреждания се провежда от 7 до 16-ти март в Русия. Предвидени са надпревари в ски алпийски дисциплини, биатлон, крос кънтри, хокей на лед и кърлинг. Желяз Колев и Светослав Георгиев ще участват в ски бягането на 1, 2 и 10 км, като по регламент по трасето с тях ще се движат двама придружители.

Светослав Георгиев е завършил СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" преди 5 години. Занимава се със спорт от седемгодишна възраст, в момента е студент в НСА "Васил Левски". Печелил е призови места в държавни и европейски първенства по лека атлетика за незрящи младежи. Той е с остатъчно зрение и неговата състезателна група е б2.

Желяз Колев е ученик в Х клас в същото училище, с отличен успех и разностранни интереси в областта на спорта и музиката. Желяз е печелил много първи места от национални ученически игри и европейски първенства за младежи с нарушено зрение по лека атлетика. Незрящ е и неговата състезателна група е б1.