ЕС спря преговорите с Русия

Новините

07-03-2014, 06:14

Снимка:

© Yves Herman Reuters

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Езикът на Студената война се върна с гръм и трясък днес между Русия и Запада

Страните-членки на ЕС решиха като първа контра-мярка срещу руската агресия срещу Украйна да спрат преговорите с Москва за ново споразумение и за либерализацията на визовия режим. Ако Русия продължи да не преговаря с Киев и двете страни не постигнат никакво успокояване на ситуацията, 28-те вероятно ще наложат замразяване на активите и забрана за пътуване на определени членове на руското правителство и армия, отговорни за операцията в Украйна. САЩ вече наложиха такива санкции. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че тези стъпки могат да бъдат предприети сравнително бързо.

Както и се очакваше, ЕС не стигна до крайности в решенията си - икономически или финансови санкции не бяха наложени, а и много държави, сред които Германия и Великобритания, бяха против такива стъпки. Източник на "Капитал" каза, че балтийските държави, Полша и Швеция са натискали за по-силен език на декларацията срещу Русия и повече санкции, но това не е било прието.

Според източниците, полският външен министър Радослав Сикорски е искал още днес да бъде подписано споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, заради което миналата година започнаха протестите в Киев. Мотивът на Сикорски е бил, че изпълняващият длъжността премиер Арсений Яценюк присъства в Брюксел и това може да бъде свършено бързо, вероятно като отговор на действията на Русия. Повечето страни-членки, както и ЕК обаче са били против такова бързане. Украйна обаче ще подпише политическата част от споразумението доста бързо, както е записано в заключенията на Съвета. Това ще значи прилагане на митническите и търговски клаузи с ЕС, което ще направи невъзможно присъединяването й към Евразийския съюз на Путин. Техническата част от преговорите ще бъде явно договаряна допълнително, като пред "Капитал" Пьотр Бураш от полския клон на Eвропейския съвет за външна политика разказа, че преди време Германия е търсела начин да заобиколи технократите от ЕК и да предложи на Украйна такъв начин за влизане в споразумението, който да позволи на Русия също да договаря клаузи с Киев. Този подход явно сега е бил изоставен.

Днес обаче езикът на Студената война се върна доста бързо и показателно. Първо Държавният департамент на САЩ посочи в официално съобщение десет твърдения на Владимир Путин за Украйна, които не са верни. След това руската официална реакция приличаше на нещо, взето от 80-те години. Говорителят на външното министерство в Москва нарече това "примитивно изкривяване на реалността" и обвини Вашингтон, че "те са неспособни да разберат ситуация, която не се развива по техните планове".

Реториката прерасна и в действия на терен, като САЩ първо обявиха морски учения заедно с България, а после изпратиха и 12 изтребителя F-16 в Полша, за да "успокоят съюзниците след руската операция в Украйна".