Дянков става банкер в Русия

Парите

08-03-2014, 09:33

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кандидатурата на Дянков ще бъде гласувана на общото събрание на акционерите на ВТБ на 19 юни.

Бившият вицепремиер и финансов министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков е поканен като независим член на надзорния съвет на руската банка ВТБ, съобщи "Интерфакс". В момента той е ректор на частното висше училище Руска икономическа школа. Кандидатурата на Дянков ще бъде гласувана на общото събрание на акционерите на ВТБ на 19 юни.

Банката чрез фонда си "ВТБ Капитал" има представителство у нас, в чието ръководство са бившият финансов министър Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев. През 2011 г. тя купи "Булгартабак холдинг", но наскоро го препродаде.

"Комерсант" съобщава, че Дянков и другият кандидат - зам.-председателят на Руската централна банка Владимир Чистюхин, са предложени от "Росимущество". Държавната агенция е мажоритарен акционер в банката. Вестник "Комерсант" цитира външния консултант по подбор на персонала Артур Шамилов, според когото появата в ръководството на банката на ново световно име като Дянков ще бъде възприета положително от инвеститорите. Бившият финансов министър ще смени Генадий Меликян, който напуска надзора заради "липса на интерес от взаимно сътрудничество у всяка от страните". tДянков става банкер в Русия.