Интермодалният терминал с първа копка догодина

Новото пристанище ще разполага със специализирани кейове за обработка на зърно и контейнери

Първа копка на новия интермодален терминал във Варна се очаква да бъде направена през следващата година. Това съобши транспортният министър Данаил Папазов в морската столица. Проектът, който предвижда пристанище Варна – Изток и ЖП гарата да бъдат обединени в общ комплекс, включва още удълбочаване на нулево кейово място. То ще бъде с дълбочина на газене 12,5 метра.

Терминалът ще разполага още със специализирани кейове за обработка на зърно и контейнери. Заданието по проекта вече се изготвя от работна група към министерството. До края на март ще бъде проведен търг за избор на проектант. След като изтекат законовите срокове по обжалването, ще започне и самото проектиране. За него са отпуснати 15 млн. лв. "Те ще са достатъчни за изготвяне на работния проект", уточни Папазов.

Данаил Папазов, заедно с министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, пристигнаха във Варна за подписването на договор за сътрудничество между Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" и Варненска морска гимназия "Св. Николай Чудотворец".

Двамата министри откриха и "Еразмус информационно – тестови център" в централния корпус на Морското училище »