Митрополитът съгласен за кръста-символ на Варна

Мисия Варна

10-03-2014, 16:55

Снимка:

44paralel.com

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Няма да има молитви на гръцки по южното Черноморие

Варненският и великопреславски митрополит Йоан с радост посреща идеята за поставянето на голям кръст над Варна - символ на християнската вяра на жителите на града. Това съобщи общинският съветник Костадин Костадинов. 15-метровият метален кръст трябва да се издига на панорамната площадка по пътя за Галата. Вече е готов проектът и предстои той да бъде внесен за разрешение в общината.

Представители на Национално движение "Възраждане", чийто основател е Костадинов, се срещнаха днес с владиката във връзка с появилите се слухове за въвеждане на гръцко богослужение в църквите по южното ни Черноморие и относно искането на вселенския патриарх Вартоломей за събарянето на паметника на екзарх Антим I в двора на българската църква "Св. Константин и Елена" в Одрин.

"По първия въпрос владиката каза, че искане от гръцка страна не е постъпило, но и да постъпи, сливенският владика, в чиято епархия попадат тези райони, няма да се съгласи никога. Така че Бог да пази сливенския владика, защото общо мнение на българския синод по въпроса нямало и ако дойде друг, прогръцки настроен, отсега можем да се досетим какво ще стане", коментира Костадинов. Според митрополит Йоан преди години имало постъпило искане за богослужения на гръцки, но тогавашният патриарх Максим изпратил специално писмо с отказ.

"По втория въпрос варненският владика Йоан заяви, че вселенският патриарх бил напълно прав. Паметникът бил сложен без да той да бъде питан и трябвало да се махне", каза още Костадинов. Той е сред варненците присъствали преди 4 години на откриването на паметника на екзарх Антим I в българската църква „Свети свети Константин и Елена“ в Одрин. Епископ Антим вземал дейно участие в църковнонационалната борба. Той бил краен противник на схизмата със западната католическа църква по Канонични и национални причини.