Руски фойерверки и френски импресии на XI Европейски музикален фестивал

Варна Лайф

10-03-2014, 17:21

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

XV Великденски музикален фестивал, Варна 2014 (програма)

От 15 март до 11 април Варна посреща световно известни музиканти от Санкт Петербург, Париж и Берлин, както и великолепни български артисти с международно признание (програма на фестивала)

"Руски фоейрверки" ще блеснат в Операта с харизматичния виолончелов квартет "Растрели". Светлин Русев и Марио Хосен са цигулковите виртуози в програмата. Ангел Заберски и "Брас асоциация" ще закрият форума във Фестивалния и конгресен център с мащабния проект "The Art Of Big Band".

Наложил се като пролетния фестивал на морската столица, Европейския музикален фестивал Варна се готви за своето ХI издание. От 15 март до 11 април варненската публика ще посрещне блестящи имена от световния музикален елит, които пристигат от Санкт Петербург, Париж и Берлин, както и великолепни български артисти с международно признание.

Фестивалът започва на 15 март във Варненската опера с концерта "Френски импресии", посветен на френската симфонична традиция от 19-и и първата половина на 20-и век. Изкушение за меломаните ще бъде гастролът на звездата на българското изпълнителско изкуство – цигуларят Светлин Русев, който ще представи цигулкови шедьоври на Сен-Санс, Шосон и Равел. Концертът за две пиана и оркестър от Пуленк, в интерпретация на изявените пианисти Милко Милков и Ваня Пешева, обещава да се превъре в интригуващ акцент. Специален гост ще бъде известният френски диригент и композитор Амори дьо Клозел, под чиято палка Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна ще изпълни също Сюита Арлезианката от Бизе.

С "Руски фоейрверки" на 18 март в Операта от Санкт Петербург пристигат световните звезди от виолончелов квартет "Растрели" Кирил Кравцов, Михаил Дягтерев, Кирил Тимофеев и Сергей Драбкин. Откритие на Европейския музикален фестивал от 2005, квартетът се завръща във Варна с ореол от международно признание - над 700 концерта в близо 30 страни от Европа и Америка и блестящи отзиви от музикалната критика. Проектът "Руски фойерверки", който ще бъде представен пред варненска публика, включва уникални аранжименти за четири виолончели на шедьоври от Чайковски, Мусоргски, Рахманинов, Прокофиев. В концерта ще прозвучат и творби от Глиер, Карл Давидов, Джордж Гершуин, Дайвид Попър и Пол Дезмънд.

На 28 март в Операта ни очаква бравурната Violin Extravaganza. Духът на великите виртуози Корели, Тартини, Паганини, Сарасате и Крайслер ще оживее на сцената чрез изключителното майсторство на Марио Хосен – един от най-обичаните от публиката съвременни български изпълнители. Партньори на виртуоза ще бъдат младите инструменталисти от Камерен оркестър Орфеус.

Изискано камерно преживяване обещава за 1 април в Художествената галерия клавирното трио "Оберон" от Германия. Престижното немско музикално списание Das Orchester определя една от най-проспериращите млади камерни формации в Европа като ансамбъл "с изключително майсторска, зряла и стилистично овладяна интерпретация". Репертоарът на ансамбъла обхваща широк стилов спектър – от малко познати творби като клавирните триа на Карл Филип Емануел Бах и ранните триа на Йозеф Хайдн, през класическите и романтични шедьоври до композиции от съвременни автори.

Отново в галерията на 8 април е срещата с бароков ансамбъл "Барди". Формацията обединява таланта на изявени български музиканти, всеки от които е доказан изпълнител - виртуоз на своя инструмент. Те ще представят три от шестте трио сонати на Зеленка за два обоя, фагот и чембало, всяка от които е своеобразен шедьовър на късната барокова музика. Концертът е посветен на 335 години от рождението на композитора.

На 11 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център за пръв път във Варна ще гостува мащабният джаз проект "The Art Of Big Band". Креативният пианист и композитор Ангел Заберски и ръководения от него биг бенд "Брас асоциация" са един от безспорните хитове на родната джаз сцена от последните години. Солисти на формацията са водещи брас изпълнители като тромпетиста Михаил Йосифов, тромбониста Вили Стоянов, алтсаксофонистите Димитър Льолев и Денис Попстоев, както и невероятния перкусионист Стоян Янкулов – Стунджи. Ключова заслуга за индивидуалния облик на Брас асоциация, умело смесващ шоу с висок професионализъм, има нейният ръководител Ангел Заберски, който създава специално за формацията авторска музика в широк стилов диапазон – от чистия суинг и бибоп до най-съвременните течения в джаза. Освен музика на Заберски ще прозвучат пиеси на емблематични автори като Каунт Бейзи, Тед Джоунс, Боб Брукмайер.

Билетите за концертите от Европейския музикален фестивал са на цени от 10 до 40 лв. и могат да се купят от касите на Държавна опера – Варна, ФКЦ – само за последния концерт. За информация - тел. 052 390 801.