1000 "Правец"-а излизат на пазара през април

Парите

10-03-2014, 22:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Правец" отново на компютърния пазар?

Правец ОС не е готова - първите лаптопи ще бъдат с инсталирана версия Windows 8.1 на Microsoft

Завръщането на пазара на българската марка компютри "Правец" може да стане до месец. През април е планирано да бъдат пуснати в продажба първите хиляда бройки от брандираните лаптопи. Това потвърди пред "Капитал Daily" Бойко Вучев, който от няколко месеца подготвя дебюта на новите машини. Те ще се продават на сайта www.pravetz.bg, както и във все още необявен собствен магазин в София. Всички компоненти за компютрите ще се доставят от Тайван, като в България те ще бъдат окончателно сглобявани. У нас ще се инсталира и операционната система.
Без "Правец ОС" засега
 
Първоначалните планове на Вучев бяха до края на миналата година лаптопите да се появят на пазара, но тестовата фаза на прототипите се проточи във времето, което измести пуска с няколко месеца. Друга промяна има и при операционната система. Идеята на Вучев беше тя да бъде собствена марка "Правец ОС", но първите лаптопи ще бъдат с инсталирана версия Windows 8.1 на Microsoft, като една от причините за забавянето е дългата разработка и тестване на местната платформа. Концепцията на преносимите компютри беше те да са съвместими с различни операционни системи, но поради липсата на ресурс този процес най-вероятно ще става поетапно. На сайта е описано, че лаптопите ще могат да работят освен с Windows 8 и "Правец ОС" също и с Android, Chrome OS, Solaris и Windows 7. Новите машини ще са с най-мощния модел процесори i7 на Intel. Ще разполагат с три вариации, като разликите в тях ще са оперативната памет, която ще бъде между 4, 8 и 12 GB RAM, и дисковото пространство. Тези характеристики ще определят и цената на устройството, която ще бъде под 1000 лв.
Подновени права

Новината за възраждане на популяната марка български компютри се появи преди около половин година, когато се появи едноименният сайт с надпис "очаквайте скоро" и снимка на брандиран лаптоп "Правец". Бойко Вучков е откупил правата на българската марка, които от 1991 г. са били свободни. Той е управител на компанията за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн" и притежава правата над домейна