Всеки пети шеф почва да назначава

Новините

12-03-2014, 06:27

Снимка:

"Стандарт"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Индустрията, банките и кол центровете търсят служители

Всеки пети работодател планира да наеме персонал през второто тримесечие на годината. Това показва регулярното проучване на "Менпауър" за нагласите на бизнеса да разкрива нови работни места. От всички 750 средни и големи компании, взели участие в проучването, 19% възнамеряват да наемат служители в периода от април до юни, докато само 5% са с планове за съкращения, заявиха от "Менпауър". Така нетната прогноза за заетостта в България е с 13 процентни пункта по-оптимистична от тази за първите три месеца на 2014 г. и с 2 процентни пункта по-висока отпреди година. Положителните планове за наемане на персонал не са само в сезонните сектори като туризъм и селско стопанство, показва анкетата. Съществено раздвижване има във финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, транспорта и комуникациите, промишленото производство, минното дело. Единствено в строителството и енергетиката фирмите са по-скромни.
За раздвижване на пазара на труда говори и статистиката на Агенцията по заетостта. Безработицата през февруари се запазва на нивото от януари - 12.2%, но фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на работници, заяви Асен Ангелов, шеф на Агенцията по заетостта. През миналия месец в бюрата по труда са заявени 13 136 свободни работни места, което е с 1500 повече от януари и с 1720 повече от февруари м.г. От тях най-много са във фирми от преработващата промишленост - над 3600, и търговията - над 1600, и едва след това в сезонните сектори като селско стопанство и туризъм, които вече започват да наемат хора с идването на пролетта и наближаването на лятото.
Броят на регистрираните безработни у нас през февруари е 400 943, съобщават от Агенцията по заетостта. Намалението е само с 290 души спрямо януари, но според агенцията трендът от 6-месечен непрекъснат ръст на безработицата се обръща. Причината е, че новорегистрираните през февруари 30 309 българи без работа са с 15 560 по-малко от януари и 6000 по-малко от м.г. "Тези положителни тенденции показват, че малко по малко реалният сектор се отърсва от кризата и икономическата среда видимо се подобрява", коментира Асен Ангелов.
В същото време агенцията отчита, че значително са намалели работните места, които държавата поддържа с различни субсидии, за да намали безработицата. В момента от всички 2.2 млн. наети на трудови договори българи, само 42 000 са със субсидии от бюджета или ЕС. Броят им е с 30 000 по-малко отпреди година, каза Асен Ангелов. Запазеното ниво на безработица означава, че тези позиции са компенсирани от реалната икономика, т.е. тя е осигурила 30 000 работни места повече от м.г. Според Ангелов раздвижването на пазара на труда ще продължи и през следващите месеци. Проучването на "Менпауър" също показва положителни нагласи за наемане на персонал в следващите три месеца във всички сектори и всички региони на страната. Най-оптимистични са в Русе, Бургас, Пловдив, Варна и София. "Тази прогноза е следствие на няколко проекта, които ще стартират в тези региони", коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. Във Варна се очаква да започнат проекти на стойност от 1.1 милиарда лева. Те имат за цел да трансфомират морската столица и да развият туристическия и културен потенциал на града. Русе пък планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Другата причина за оптимизма на русенския бизнес е и разрастването на завода за автомобилни части "Монтюпе".
В подкрепа на бизнеса ще са и осигурените субсидии за разкриване на общо 6000 работни места през втората половина на март, съобщиха от Агенцията по заетостта. 2430 ще се финансират половин година със средства от бюджета, като ангажиментът на работодателя е да задържи служителите за още 6 месеца. Акцентът ще е наемане на безработни младежи до 29-годишна възраст, хора без препитание над 50 г., българи с увреждания или с ниско образование. Още 3600 безработни ще бъдат наети през март за 1 година по схема "Подкрепа за заетост" от европрограмата "Развитие на човешките ресурси".