Редят 35 платна на Паруш Парушев в "Актив арт"

Варна Лайф

12-03-2014, 11:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Експозицията ще е открита до 13 април

Над тридесет художествени произведения на варненския художник Паруш Парушев ще бъдат изложени в залата на галерия “Актив Арт”. Експозицията  се открива в четвъртък от 18.00 ч. и има амбиция за представителност по отношение творчеството на автора, защото показва основните теми и художествени проблеми, върху които работи; тя е  критична програма за гледане, чрез която може да се осмисли мястото на този автор в съвременното българско изкуство. Творбите са изпълнени в техниката на маслената живопис и обособяват няколко сюжетни и жанрови центъра – морски и градски пейзажи, българска възрожденска архитектура, натюрморти с цветя. Всяка една картина  е носител на авторовата художествена идентичност. Градските пейзажи се отличават с това, че над живописния план е насложен графичен елемент като рисунка, който изгражда архитектурната констукция. Използването на този художествен похват придава изключителна модерност в интепретацията на темата за градските пространства. Морските пейзажи са композиции,  изградени от образите само на  вълни и брегове или с присъствие на човешки фигури и сюжети обземащи човешките действия - рибари, рибарски мрежи и лодки, като при това авторът употребява традицията на европейския наивизъм. Сюжетите със старите къщи са изградени с изключителна пластичност, богат колорит и динамика.
   Експозията е интересна за гледане, защото художественото й пространство притежава динамика – могат да се видят серии картини с еднакви формати, в които една тема получава своята интерпретация чрез наслагване на образи и внушения; може да се проследят и преходите между класическата и модерната живопис в творчеството на Паруш Парушев. Изложбата ще продължи до 13 април 2014 г.
Паруш Парушев е роден на 20 юни 1957 г., гр. Полски Тръмбеш, Великотърновско.
 Начално обучение по класическа живопис получава в гр.Русе в ателието на з.х.Кирил Станчев, ученик на Никола Маринов. Завършва факултета за Изящни изкуства при проф. Г.КОстов и проф. Бочев – спец. Живопис, Великотърновския университет през 1984 г.
 
Член на Сдружението на художниците – Варна.