Още 1 милион плати общината заради стари грехове

Фирма "Весела" ООД осъди администрацията заради разграбена сграда в циганската махала на "Аспарухово"

Община Варна е изплатила близо 1 млн. лева на строителната фирма "Весела" ООД след решение на Върховния касационен съд, научи varna.utre.bg. Сумата е за изграждането на Образователен център за деца в неравностойно положение в Аспарухово, който в момента представлява бетонна плоча с колони в гората в края на улица "Розова долина". "Центърът" е трябвало да служи и за провеждане на ромски сватби, погребения и други чествания.

На 6 август 2008 г. бившият кмет Кирил Йорданов подписва уведомление за инвестиционно предложение за дървена сглобяема конструкция – преместваем обект, в местността Малка Джанавара във варненския кв. Аспарухово. Въпреки това година по-късно на мястото започва строително на масивна сграда: в свлачищната зона е излята бетонна плоча с колони. Обществената поръчка за строителството е спечелена от добре познатата фирма „Весела“ ООД, на която неизменно се възлагат всички строителни дейности, финансирани от бюджета на управляваната от д-р Здравко Марков дирекция "Социални дейности и жилищна политика“. Сред скандалните обекти на фирмата са ремонтите в СУПЦ и дома за стари хора "Гергана".

Въпреки нарушението - строителство на монолитна сграда вместо временна дървена постройка, на 18 март 2010 г. комисия на община Варна подписва предварителен договор за присъединяване на обекта към водопроводната и канализационна мрежа. В същото време в първоначалния проект към сглобяемата сграда трябва да има само генератор за електричество и химическа тоалетна. Това дава основание на единия от членовете на комисията да подпише документа с "особено мнение". Междувременно в района започват свлачищни дейности и от администрацията "съветват" строителя да инвестира 30-ина хиляди лева в укрепване на ската, за да може сградат да бъде водоснабдена и електрифицирана и да влезе в експлоатация.

Официално пък от общинското предприятие „Инвестиционна политика“ отказват да подпишат необходимите документи, за да прокопаване на ток и вода и изграждане на път. Мотивите: постройката е в горски фонд, монолитна е, а не преместваема и е незаконна.

Следва ответен удар на социалната дирекция в общината: на 20 август 2010 г. д-р Здравко Марков свиква спешно комисия. В следствие е подписан тристранен протокол, че обектът влиза в експлоатация. Липсата на ток, вода и път, събуденото свлачище и нарушенията на закона остават на втори план. А „Весела“ ООД започва да съди община Варна за неизплатени 626 442 лв. с ДДС.

Междувременно, оставена на произвола на съдбата, сградата започва да се руши - не без помощта на набезите на апаши от близката ромска махала, които "прибират" елинсталацията, дограмата, окачените тавани и всички настилки.

През август 2011 г. екип на varna.utre.bg видя сградата в "завършен" вид: тя е от панели тип сандвич, има окачени тавани, които на места висят заради опити да бъдат откраднати кабелите под тях. Роми от махалата тогава ни показаха прозореца, през който младежите влизат в недовършения образователен и ритуален цеърн. Покривът не е напълно завършен и веднъж влезли през прозореца през него вандалите се прехвърлят от помещение в помещение. Ръждясали железа стърчат от стените. Плочникът пред заключената врата пък е покрит с купчина конска тор.

Два месеца по-късно - на 8 ноември 2011 проверка на ОП „Инвестиционна политика“ установява, че скатът се е срутил и е засипал част от сградата.

Две години по-късно постройката е напълно "обезкостена". Останали са само бетонните плоча и колони на иначе "преместваемата" сграда.

Междувременно фирма „Весела“ ООД печели дело в окръжния съд, а на 12 декември 2012 г. Варненският апелативен съд постановява общината да й изплати общо 743 500 лв. с лихвите. Решението е потвърдено и от Върховния касационен съд, а Община Варна е принудена да плати близо 1 млн. лева с разходите по делата.

За скандалния строеж е подаден сигнал и Комисията за борба с корупцията в Народното събрание.

Скоро след встъпването си в длъжност миналото лято за "сериозни щети, нанесени на общинския бюджет" алармира и новият кмет на Варна Иван Портних
На 3 септември 2013 г. той коментира "интересното четиво", което получил от Агенцията за държавна финансова инспекция. Докладът от 250 страници, анализиращ дейността на Община Варна в периода от 2009 до 2012 г., съдържа ред тревожни констатации. Най-скандалният пример е "образователният център" на улица "Розова долина" в "Аспарухово". Според доклада помещението, замислено като преместваема постройка, струва над 700 000 лева или 2000 лева на квадратен метър. Според ДФИ изпълнителят е бил избран, предлагайки нереално кратки срокове на изпълнение, нереално висок гаранционен срок на постройката и рекордно висока цена за изпълнение.

Същата фирма усвоила и над 6 млн. лева за ремонт на така нареченото СУПЦ, което, макар и предназначено за хора с увреждания, все още е без асансьори, без рампи за инвалиди и отопление. Срокът за изпълнение на обекта е бил 2 месеца, а гаранцията за все още невлезлия в експлоатация обект е... 70 години.

Според Портних, краткият срок за изпълнение и огромният гаранционен период, всъщност са схема за печелене на обществени поръчки. Причината е, че това са тръжни показатели, които според ЗОП имат голяма тежест при избора на фирма изпълнител. Заради това „правилните“ фирми са предлагали нереални кратки срокове за изпълнение и нереално големи гаранционни периоди.

В случая с образователния център в "Аспарухово" фирма "Весела" предлага направо парадоксални условия: срок за изпълнение 45 дни и гаранция за качество 21 години.

Дружеството печели, въпреки че по шест от осемте критерия фирмата предлага 12 пъти по-високи стойности от най-ниската оферта на другите кандидати. Това, което следва, може да бъде сценарий за комедия на абсурда, пише "Труд" на 31 януари 2014 г. 

"В деня на първата копка фирмата предава протокол за извършено строителство за 177 000 лв., който е бил приет безусловно от общинските чиновници. Девет месеца по-късно центърът още не е завършен.
Вместо общината да предяви неустойка, както е по договор, тя решава да приеме обекта, все едно всичко е наред. За капак вместо едноетажна дървена конструкция от 320 кв. м е построена монолитна постройка с бетон. Сградата е на терасиран склон, без подпорни стени и дренаж, заради което част от нея е пълна с кал и камъни.
Постройката няма как да получи разрешение за въвеждане в експлоатация, тъй като вече е от категория, която е забранена за строителство в горски фонд".

Въпреки че е изпълнила разпореждането на съда за изплащане на близо 1 млн. лева на "Весела" ООД за "строежа" в "Аспарухово" от Община Варна са категорични, че ще търсят съдебна отговорност за "пропуските" на всички замесени в случая вече бивши служители на общината.