75 хил. лева за заплати - преведени на Тубдиспансера

Мисия Варна

13-03-2014, 16:32

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стачка в Тубдиспансера

Фирмата, доставяща храна си иска парите незабавно

75 хил. лева, отпуснати от община Варна за заплати на медиците в Тубдиспансера са вече преведени. Това съобщи ресорният зам.-кметът д-р Лидия Маринова на днешното заседание на комисията по здравеопазване. Парите за възнагражденията бяха гласувани от бюджета на местния парламент още миналата година. Превеждането на сумата обаче се забавило тъй като администрацията е изчаквала решението да влезе в сила.

Това е поредната финансова инжекция от страна на общината, която обаче не може да продължава да дава пари за заплати от местната хазна за персонала в държавната лечебница, тъй като това противоречи на закона.

Специализираната белодробна болница не е получавала никакви средства от държавата през тази година. За миналата общината е дала 414 000 лв., показа справка на администрацията, а от държавния бюджет са осигурени едва 334 000 лв.

Задълженията на болничното заведение са над 330 хил. лв. Повече от 80 хил. от тях са за фирма "Залива", която доставя храна в стационара. Доставчикът е поискал парите си в тридневен срок и не желае да коментира разсрочено плащане, алармираха от Тубдиспансера. 

Поредната работна група да нищи проблемите на специализираната болница, решиха съветниците от ресорната комисия. В нея ще влязат няколко представители на градския парламент и служители на администрацията.

Междувременно ефективните стачни действия на медиците от Тубдиспансера продължават, докато няма яснота около съдбата на болницата. Управителят д-р Станимир Киряков, който подаде оставка, обяви, че го прави по лични причини. Той предложи мястото му да бъде заето от д-р Борян Иванов, който вече е бил изпълняващ длъжността управител на лечебното заведение.