Издирват рулевия на "Коста Конкордия" с Интерпол

Трябвало да свидетелства срещу капитана на злополучния кораб

Прокурори издирват рулевия на "Коста Конкордия", който не се яви на процеса срещу капитан Франческо Скетино на 11 март в съд в Италия, пише maritime.bg.

Индонезиецът Йокоб Русли Бин трябваше да свидетелства срещу капитана на кораба, но не се появи, нито властите успяха да го открият. Kапитанът на кораба опита да прехвърли вината върху Русли Бин, твърдейки че той не е спазил неговата заповед за промяна курса на кораба. Това е причината за засядането, твърди италианецът.

Прокуратурата в Италия е изпратила искане за установяване местоположението на Русли Бин до Интерпол и посолството на Италия в Джакарта, където се предполага, че живее той. Русли Бин се споразумя с прокуратурата в Италия и бе условно осъден на 20 месеца затвор за непредумишлено убийство, небрежност и корабокрушение.

Прокуратурата обаче трябва да го открие и върне в съда на 14 април, когато ще бъде следващото заседание по делото.

114,500-тонния съд удари скали край остров Джилио на 13 януари 2012 г. 32 души загинаха при инцидента. Корабът бе изправен през септември м.г., но все още се очаква неговото изтегляне и последващо нарязване на метален скрап.