Руски военни откриха огън в Крим, убит е украински войник

Киев разреши употребата на оръжие на своите войски в района

Украински войник е бил убит при руски щурм срещу военен обект в Симферопол, съобщиха украински медии, цитирани от Нова ТВ. "Според наши източници - освен ранени, има и един загинал военнослужещ”, написа в профила си във „Фейсбук” Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания на Украйна.

Представители на руските части са атакували топографски и навигационен център на украинските въоръжени сили, предаде агенция УНИАН. В съседна сграда били разположени руски снайперисти.

На фона на информацията за този инцидент дойде и коментарът на украинския премиер, че конфликтът с Руската Федерация е преминал във военен стадий.

„Руски военни откриха огън по украински военнослужещи и това вече е военно престъпление”, заяви Арсений Яценюк в украинското министерство на отбраната. Министър-председателят призова за свикване на съвместна комисия с представители на отбранителните ведомства на САЩ, Великобритания и Русия, като страни по Будапещенския меморандум. Целта – да не се допуска понататъшна ескалация на военния конфликт и да се даде начало на политически диалог за възстановяване правата на украинската държава.

По-рано командващият Военноморските сили на Украйна Сергей Гайдук заяви, че срещу украинските военни в Крим вече се използва огнестрелно оръжие.

Министерството на отбраната на Украйна е разрешило на украинските военни в Крим да използват оръжие, предаде Франс прес. Новината пристигна от Киев, след като по-рано бе съобщено, че украинският войник е бил убит при щурм на руски части срещу военен обект в Симферопол.

От военното ведомство аргументираха решението си с необходимостта да се защити животът на украинските военнослужещи на полуострова, който бе анексиран от Руската Федерация.  

Вътрешното министерство на автономната република съобщи обаче, че при инцидента в Симферопол е загинал представител на отрядите за самоотбрана и други двама души са били ранени. Кримските сили за сигурност твърдят, че от едно и също място се е стреляло едновременно срещу техните бойци и по украинската войскова част. Според версията на властите в Симферопол единият от ранените е украински военнослужещ.

От Крим пристигат и други тревожни новини, които свидетелстват за покачване на военното напрежение между базираните на полуострова руски и украински военни части. Униформени без опознавателни знаци са задържали командващия местната структура на украинската служба за външно разузнаване. Отвлеченият пред дома му полковник Игор Лосников е началник на военно подразделение на разузнаването, което вече бе окупирано от въоръжени лица.

На фона на тези съобщения продължават реакциите след подписаното в Москва споразумение за присъединяване на Кримската република към Руската Федерация. Изпълняващият президентските задължения в Киев Олександър Турчинов заяви, че президентът Владимир Путин и руското ръководство ще отговарят пред света за престъпленията си на територията на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Русия да не предприема военна намеса в Източна Украйна, като заяви, че такава би била „огромно предизвикателство за световната общност”, която трябва да бъде посрещната с „остра реакция”.

Междувременно председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой отмени пътуването си до Москва, където в сряда трябваше да се срещне с руския президент Владимир Путин. Посещението е трябвало да бъде тайно, но руската стра го е направила публично достояние, твърди пожелал анонимност източник, цитиран от Франс прес.