Котоошу слезе завинаги от дохиото

Спорт

21-03-2014, 06:38

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Калоян Махлянов става треньор в Япония

Калоян Махлянов-Котоошу официално сложи край на състезателната си кариера в сумото. Българският исполин от великотърновското село Джулюница обяви през сълзи „пенсионирането си” пред журналисти в Осака, където се провежда пролетният турнир „Хару башьо". Той посочи като причина за решението си да се откаже прекалената физическа и психическа умора. През 2005 г. Котоошу стана първият европеец, получил втория най-висок ранг в сумото "одзеки", а 3 г. по-късно спечели единствената си купа на Императора. Напоследък обаче той е преследван постоянно от различни контузии, които на няколко пъти го принудиха да напусне преждевременно състезанията, както се случи и сега в Осака. В края на миналата година българинът дори беше понижен в ранг "секиваке"

"Изчерпах се както физически, така и психически. В последно време получих значителен брой тежки контузии, но не съжалявам, че продължавах да се състезавам. Вече 12 години се опитвам да давам най-доброто от себе си и се радвам, че станах сумист на най-високо ниво", каза Котоошу.

Така на 31-годишна възраст Калоян Махлянов сложи край на кариерата си, в която успя да спечели 537 схватки. Загубите му са 337. Наскоро Котоошу прие японско гражданство като се отказа от българското, за да може да стане треньор след края на кариерата си. На 14 февруари 2010 г. той се ожени за японската красавица Асако Андо, а през ноември 2011 се роди синът им Кирил.