Три дни звучи класическа китара в Кукления театър

Варна Лайф

21-03-2014, 13:41

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

21-23 март: Започва 27-ият фестивал "Дни на класическата китара"

"Дни на класическата китара" започват от днес до 23 март. Музикалният фестивал се провежда за 27-ма поредна година във Варна.

В три поредни вечери на сцената на Кукления театър от 18:00 ч ще чуем рециталите на Китарен ансамбъл "GuitArte" към НУИ "Добри Христов" с диригент Марин Цачев, Николай Михайлов - преподавател по китара в НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, Йосиф Шукеров - възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" в София, Катрин Бояджиева - възпитаник на Музикалното училище във Варна, в класа по китара на Нели Недева.

Свои изпълнения ще представи Николай Пеев - китарист и композитор. 

Специален гост-изпълнител е доц. Дарко Багески от Македония, преподавател по китара в Музикален и балетен училищен център "Илия Николовски" и във факултета за музикално изкуство в Скопския университет.

Последното изпълнение в Гала-концерта ще бъде на Боян Дойчев - носител на Голямата награда от Седемнадесети международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" - Кюстендил, 2013. Той ще изпълни концерт за китара и оркестър "Аранхуез" от Хоакин Родриго. На пианото акомпанира Звезделина Тодорова. В прегледа на школите по китара участие са заявили 83 млади музиканти.

И тази година жури в състав: председател доц. Стела Динкова - преподавател по китара в АМТИИ Пловдив и членове Анета Калеева - преподавател по китара във Варна и преподавателите по класическа китара в НУИ "Добри Христов" Варна - Севдалин Стефанов, Нели Недева и Марин Цачев ще отличат най-добрите изпълнения, които ще се представят в Гала-концерта на "Дни на класическата китара".

Организатори на фестивала са Сдружение "Приятели на класическата китара"-Варна и Национално училище по изкуствата "Добри Христов"–Варна. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Варна – Дирекция "Култура и духовно развитие". Партньори са Държавен куклен театър-Варна, Радио Варна, Музикален център "КАНЕВ" и компания SAVAREZ.