Новата ЦИК започна работа

Всички в комисията да забравят от коя партия са, призова Цветозар Томов

Законосъобразно и като независима и равноотдалечена от всички политически партии новата Централна избирателна комисия (ЦИК) ще съумее да организира и проведе свободни и честни избори за представители в Европейския парламент от страна на България. Тази увереност изрази новият председател на ЦИК Ивилина Алексиева пред журналисти преди първото заседание на новия състав на комисията.

Въпреки тежките спорове и скандали около състава на ЦИК утвърдените вече членове се събират в 13.30 часа, за да започнат работа. Алексиева сподели, че вярва във формирането на добър екип, който да работи максимално прозрачно пред цялото общество.

Председателят, секретарят и засега единственият зам.-председател на ЦИК категорично отказаха да коментират попълването на състава на ръководството и обявиха, че няма да взимат отношение по пактове на други органи на властта, още повече такива, които са отговорни за сформирането на комисията.

Всички трябва да забравят от коя партия са, тъй като от днес нататък сме независими и ще работим като такива, обяви Цветозар Томов.

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи 15 членове на ЦИК, припомня News.bg. Указът му обаче изпревари решението на Народното събрание за ръководството и предизвика неодобрение. Мая Манолова даде ултиматум на ГЕРБ - да убедят държавния глава да издаде нов указ, с който постановява 5 члена на ЦИК от ГЕРБ и да даде 2 на ДПС, ако искат да имат свой заместник-председател в Централната изборна комисия.

ДПС обяви, че чака Плевнелиев да промени указа си за ЦИК.

И "Синята коалиция" скочи срещу указа на държавния глава Росен Плевнелиев за назначаване на членове на новата Централна изборна комисия.