Мързелът може да помогне за здравословното хранене

Изборът между здравословни и нездравословни храни опирал до това коя от тях е "под ръка"

Изследователите са установили, че изборът между здравословни и нездравословни храни опира до това коя от тях е "под ръка"

Резултатите от ново американско проучване показват, че един лош навик - мързелът, може да бъде използван в борбата срещу друг - преяждането, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Социалните критици са обезпокоени, че американците стават все по-дебели и лениви.

Авторите на настоящото изследване от университета "Сейнт Бонавенчър" в Ню Йорк обаче смятат, че присъщото нежелание на хората да "си вдигнат задните части", когато са се настанали удобно, може да е от полза в борбата срещу затлъстяването.

Изследователите са установили, че изборът между здравословни и нездравословни храни опира до това коя от тях е "под ръка".
Ако нискокалоричните продукти, като например ябълки, се намират наблизо, хората са по-склонни да посягат към тях, дори и да имат на разположение по-изкусителни нездравословни храни, например пуканки.

Ръководителят на изследването, психологът Грегъри Привитера споделя, че се е вдъхновил за него от опита със собствените си деца.
"Всеки път, когато децата ми казват "Искам закуска", им посочвам купата с плодове на кухненската маса. Те обаче отвръщат, че не искат "това".
Тогава им предлагам сами да си приготвят закуска. Две минути по-късно обаче децата се появяват с плодове и зеленчуци в ръцете.

Така осъзнах, че те са по-склонни "мързеливо" да вземат и да хапнат това, което им е подръка, отколкото да се занимават с приготвянето на желаната закуска", обяснява експертът.