Марс ни изпива силите

Животът

22-03-2014, 08:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пролетната умора тази година подрани заради ретроградната фаза на планетата

Марс ни оставя без сили в продължение на 80 дни. Пролетната умора тази година подрани заради ретроградната фаза на планетата, съобщиха астролози пред "Стандарт". Този период започна на 1 март и ще продължи до 20 май. Той носи чувство за умора, изблици на гняв и необоснована агресия. "Марс се свързва с енергийния импулс и жизнеността на човека", коментира астрологът Мила Славова. Тя обясни, че сега планетата сякаш върви наобратно и това може да предизвика определени промени в човешкия организъм. "Не препоръчвам стартиране на нови инвестиции, хирургични интервенции, освен ако не са спешни", каза пък астрологът Маргарита Паскалева.

 

Представители на алтернативната медицина обясниха продранилата пролетна умора с липсата на зима. Така пренастройването на организма към новите условия е станало по-рано от обичайното. "Влизаме в пролетния сезон с една доста пренапрегната и изтощена имунна система. От една страна, имаше повече светлина през зимата, което тушира донякъде синдрома на умората. Но от друга - той масово подрани заради тези аномалии в климата. Всъщност меката зима беше една по-рано настъпила пролет", коментира проф. Връбка Орбецова, председател на Сдружението по алтернативна медицина.

 

Според родния учен лечението с антибиотици е другият фактор за намаления виталитет на хората. В отминалия сезон действаха изключително агресивни вируси, които често бяха туширани със силни медикаменти. "Заради липсата на студ целият вирусен свят се развихри. Болестите обикновено протичаха с усложнения. В повечето случаи заболелите от грипа приемаха антибиотици, което точно сега дава своето отражение", каза проф. Орбецова. Общата отпадналост била съпроводена и от "тиха анемия", която се изразява в ниски стойности на хемоглобин. Всичко това води до намаляване на работоспособността, психо-емоционалния статус и увеличаване на депресивните състояния.

 

"Най-правилното поведение е да засилим организма си със зеленчуци, съдържащи хлорофил. И много течности, но не кафета и енергийни напитки, а чайове и домашна лимонада с мед", посъветва проф. Връбка Орбецова. Сега е моментът за ударни дози чай от шипки, добави тя.

 

Какво да не правим до 20 май

 

Смяна на работата, Влизане в спорове, Покупка на коли и техника, Ремонт или строеж, Пътуване, 

Нов бизнес, Полезни занимания, Почивка и сън, Довършете започнатото, Повече витамин С, Тръгнете на йога, Изхвърлете старите дрехи, Дремнете в обедната почивка, *По време на обедната почивка се отпуснете и поспете. Пролетното слънце ободрява. *Яжте по-малко сладкиши. *Спортувайте на открито, това увеличава съдържанието на кислород в кръвта.

 Постите чистят от токсини

 

Явлението "пролетна умора" вече се променя. Лекарите смятат, че начинът на живот вече води не до него, а до обострянето на различни болести. Преди хората идваха при нас и искаха витамини за пролетната умора, сега се оплакват къде и какво ги боли, казва д-р Ивайло Попов. Според него причината за това е замърсената среда, в която живеем. Имаме повече зеленчуци и плодове, но те са пълни с много токсини, обяснява той. Аналогично е положението с мръсния въздух, който дишаме, или електрониката, която ни заобикаля. Заради специфичните особености на съвременния живот болестите са различни и за всеки регион. Определено обаче по-здравословно живеят хората на село, категоричен е той.

 

Универсална рецепта за справяне с проблемите няма. Все пак, за да останете по-дълго здрав, може да спазвате следните правила.

 

Не водете разгулен живот, постите например са много полезни от медицинска гледна точка, защото организмът се разтоварва от токсините в месото и сирената, съветва д-р Попов. Също така според него трябва да се научим да спим нормално и да не прекаляваме с техниката. Пропуснете сериала вечер, легнете си по-рано и прегърнете човека до вас, казва той. Също така не забравяйте, че има вода, добавя д-р Попов. Соковете не могат да заменят този природен дар.

 

Годжи бери ни вдига на крака

Дамите по-често страдат от пролетна умора

Масажите, витамините и движението са изпитани средства за справяне с пролетната умора. Към тях специалистите прибавят и още едно. Годжи бери е най-новият хит за преодоляване на преумората, безсънието и замаяността, които ни съпътстват тези дни, твърдят експерти по алтернативна медицина. Хималайският плод е много полезен, защото съдържа редица минерали и витамини като селен, цинк, желязо, витамин С, бетакаротин и дори зеаксантин. Той е много вкусен и помага за по-лесното преодоляване на алергиите, а някои от тях през пролетта се обострят, добавят експертите. Освен това плодът повишава либидото, а както знаем, пролетта е сезонът на любовта. Една от причините за това пък е точно промяната във времето.

 

Повечето светлина кара организмът ни да намали производството на хормона мелатонин и да увеличи серотонина - хормона на щастието.

 

Така ние ставаме по-активни, по-малко сънливи и по-еуфорични, а желанието към противоположния пол се увеличава.
Според някои хормонът на щастието може да се подсили и от блокче шоколад. Адаптацията към промените в организма обаче изискват няколко седмици. Точно те са и времето на пролетната умора. Освен това топлото време разширява артериите и вените, като по този начин пада кръвното ни. Това допълнително засилва отпадналостта ни. Затова най-често жертви на пролетната умора са жените и хората с нестабилно кръвно.