Изчезналият боинг е возил литиево-йонни акумулатори

Новините

22-03-2014, 08:39

Снимка:

© EPA/БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В момента се претърсват 23 хиляди квадратни километра на около 2500 километра от Пърт, Австралия

Генералният директор на Malaysia Airlines Ахмад Джаухари Яхия съобщил, че на борда на изчезналия самолет на авиокомпанията е имало товар от литиево-йони батерии, съобщава Си Ен Ен.

Тези батерии могат да се взривят, но това става твърде рядко. Подобен инцидент причини разбиването на самолет на UPS в Дубай през 2010 г.

Литиево-йоните батерии се използват в мобилните телефони и преносими компютри.

Малайзия е поискала от Пентагона специално оборудване, което да се използва за подводно издирване на изчезналия боинг, предаде Би Би Си.

Си Ен Ен съобщи, че първият завърнал се от операцията самолет не е намерил нищо в южната част на Индийския океан. Изпратени са пет самолета.

В същото време транспортният министър на Хишамудин Хюсен даде поредната пресконференция във връзка с издирването на MH370. Той подчерта, че Китай ще търси в южния коридор и Япония ще помогне в издирването. Великобритания също ще хвърли усилия в операцията в южната част на Индийския океан - изпраща кораба HMS Echo.

Министърът обяви, че Малайзия ще помоли САЩ за допълнителна помощ - изпращане на танкери за презареждане на самолетите и корабите.

Стана ясно, че последните забелязани предмети чрез сателитни изображения все още не са потвърдени. В момента се претърсват 23 хиляди квадратни километра на около 2500 километра от Пърт, Австралия.

Според транспортния министър 3 кораба и три хеликоптера са изпратени от Китай. Властите на Малайзия са във връзка с френска делегация, включително човека, който води разследването на самолетната катастрофа Air France 447 през 2009 година.