Пишман йоги ни докарват психози

Животът

22-03-2014, 10:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Обещават решение на проблемите и забогатяване с медитация

Самозвани учители по йога отключват фобии и психози чрез медитация, пише "Телеграф". Тази източна техника може да бъде опасна, ако се прилага от неподготвени хора, което е често срещано явление у нас, алармират от федерацията по йога. В момента у нас съществуват десетки школи, които предлагат решение на всякакви проблеми и обещават физическо, емоционално и духовно развитие.
Те масово използват медитацията като начин за оздравяване и забогатяване. Това е много рисковано и може да доведе до тежки психически разстройства, предупреждават от федерацията. В същото време, обаче, държавата не упражнява никакъв контрол върху дейността на йога учителите, които непрекъснато се увеличават.

Много от тях не са подготвени да въвеждат в медитация, но увличат в нея десетки нашенци. Така например фондация, практикуваща източни философии у нас, прилага особено опасни техники за дишане, които са за напреднали, но в същото време ги упражняват върху начинаещи, разказват от федерацията по йога. Тези техники, приложени на хората от улицата, без да са имали предварителна подготовка, могат да отключат сериозни психически проблеми.

В чужбина вече са регистрирани над 10 случая на хора, които са влезли вя болница след медитация. Особено трябва да се внимава с т.нар. випасана медитация – висш курс за медитация, с който хората превъзмогват чувството за страдание и болка. Един от практикуващите е получил психоза и се наложило да го спасяват с лекарства.

Подобен курс се провежда и у нас. Техниката се прилага в изолирана среда и трае 10 дни. През тези дни хората само медитират, не могат да разговарят помежду си и дори не могат да се докосват.

Според председателя на федерацията по йога д-р Стефан Илчев повечето от курсовете, обещаващи бързи успехи с медитация, често дори не я прилагат в целия й вид, а само използват някои от техниките. Но когато хората не са достигнали до определено ниво на работа с мозъка си, което понякога се постига с дългогодишен труд, то или на тях тези курсове въобще не помагат реално или пък могат да им отключат някоя фобия.

„Не може да се практикува медитация изолирано и отделно, това е спекулативно. Йога медитацията е предшествана от дълъг подготвителен процес – изчистващи процедури, физически и дихателни практики, морално-етични норми на поведение. Без тях няма как да се случи медитацията“, обяснява Илчев.