Борисов и Местан пиха "толерантно" кафе

Новините

23-03-2014, 06:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В понеделник сутринта политическите лидери са приели покана за среща при президента Росен Плевнелие

Безпрецедентно “кафе на толерантността” изпиха заедно лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан в кафене в центъра на Кърджали.

Резултатът - в понеделник сутринта политическите лидери са приели покана за среща при президента Росен Плевнелиев, на която отново да обсъдят кашата с квотите в изборната комисия и да потърсят заедно разрешението. От прессекретариата на държавния глава потвърдиха, че са отправили покана за подобна среща 45 минути преди старта на извънредното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за Украйна. Борисов и Местан говориха “на четири очи” на по чаша кърджалийско кафе и бутилка минерална вода около половин час. Край тях по масите седяха партийни активисти, кметове, министри.

Лидерът на ДПС, чиято партия бе ощетена с 1 място в ЦИК от държавния глава за сметка на ГЕРБ, е представил аритметиката, според която указът на Плевнелиев за ЦИК нарушава Изборния кодекс и “наказва” партията му.

Самият Борисов потвърди след разговора, че с Местан са се разбрали да се отзоват на срещата при Плевнелиев. Там вероятно няма да присъства лидерът на БСП Сергей Станишев “поради ангажименти”. А и “аритметиката” на “Дондуков” 2 не засегна квотата на левицата в изборния орган. След кафето Борисов се почувства длъжен да “разсее” евентуални спекулации за бъдещи общи действия с ДПС. И отсече, че ГЕРБ не са станали “по-малко опозиционни”.

Съпартийци споделиха, че двамата лидери вероятно са говорили и за опитите за насаждане на етническо напрежение по време на изборите. Борисов обяви по-късно, че ГЕРБ ще води “европейска и толерантна кампания”.

След знаменателното кафе двамата лидери били поканени на волейболен мач от депутата от левицата Милко Багдасаров.

До срещата обаче се стигна трудно. И двамата лидери имаха партийни събития в Кърджали в събота. Първи за “разговор на толератността” заговори Борисов. Той обяви, че двамата с Местан “са длъжни да изпият по едно кафе в центъра на града, за да видят и християни, и мюсюлмани, че има граница, която не се прескача от никого”. “Това не значи коалиция, това не значи, че не сме диаметрално противоположни по много неща. Но това е знак към всички, и най-вече към Сергей Станишев, че няма проблем с Кърджали”, заяви Борисов. Поводът - сравнение на лидера на БСП между ситуацията в Крим и хипотетична подобна ситуация в българския град.

В отговор Местан отвърна, че “с г-н Борисов в “Бояна” сме пили кафе, какво остава за Кърджали”. И припомни случката как отиде по погрешка “на гости” на тогавашния премиер: “Тогава заради нелепа случайност аз бях неканен гост, а той - неволен домакин.”

Стигна се до спор кой ще плати сметката, а Местан отсече, че в Кърджали той плаща. Според признание на Борисов по-късно така и станало. Лидерът на ГЕРБ сподели, че пие турско кафе.

Последваха разменени реплики за часа и мястото на сбирката. Местан първо покани Борисов в ресторанта, където се събира с актива на ДПС. Борисов предпочиташе кафене “Френд” (приятел от англ. ез. - б.а.) В крайна сметка кафето бе “на неутрална територия”. Борисов специално остана в Кърджали за целта въпреки съмненията на Местан в искреността на поканата. Борисов изрази надежда, че разговорът няма да се подслушва.

Преди кафето Местан обяви в Хасково, че Кърджали е мястото, където е добре Борисов да отговори на много въпроси, включително за ЦИК и дали се е отказал от свои идеи на тема цели и методи на възродителен процес. Преди 5 години Борисов бе казал, че оправдава целите, но не и методите му.

След кафето лидерът на ГЕРБ заяви: “Възродителният процес и като цели, и като метод, и като средства, е осъден отдавна от всички.”

Президентът спазил буквата и духа на закона

Президентът Росен Плевнелиев е уверен, че неговата аритметика за определяне на партийните квоти за членове на ЦИК е единствената правилна и в съответствие с "духа на закона". Това става ясно от специално негово изявление.

В четвъртък, докато в парламента се гласуваше коя партия колко членове да има в 19-членната ЦИК, Плевнелиев издаде указ, с който назначи 15 членове на комисията и това предизвика скандал. Той даде 6 места на ГЕРБ, 5 на БСП и по 1 на ДПС и "Атака". Реформаторите и НДСВ получават по едно място, тъй като имат евродепутати. Такава беше и сметката на ГЕРБ. Според БСП и ДПС ГЕРБ има право на петима членове, а партията на Лютви Местан - на двама, и това се потвърждава от чл. 46, ал. 8 на Изборния кодекс.

В петък от управляващото мнозинство дадоха ултиматум на държавния глава да промени указа си, след което те ще гласуват зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ. Той не прие условието, защото указът "отразява волята на българските избиратели".

Два дни преди заседанието на КСНС за Украйна държавният глава отново потвърди позицията си, че България не приема насилственото анексиране на Крим от Русия. "Ние не можем да стоим в ъгъла на европейската политика, да се крием, да се снишаваме, да чакаме да премине поредната буря, защото някога ще ни се наложи да крещим", каза той по повод по-умерената позиция на министри, че не трябва да има икономически санкции срещу Русия.