Вотът реши Венеция да е независима република

Новините

23-03-2014, 15:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

89% от жителите на северния регион Венето подкрепиха идеята в референдум

Венецианската република да бъде възстановена като независима искат 89% от участниците в референдума, който се проведе през изминалата седмица в северния италиански регион Венето. Това стана ясно след пълната обработка на резултатите от гласуването, съобщава в. "Либеро Куотидиано". Гласуването се проведе онлайн. Право на глас имаха 3.8 милиона души. Освен Венеция в регион Венето влизат още Тревизо, Виченца и Верона.

Хората масово отговорили с „да” на въпроса: Искате ли Венеция да стане независима и суверенна федеративна република?

"Това е началото на венецианската пролет" - обяви веднага след като станаха ясни резултатите Джанлука Бузато, инициаторът за отделянето от Италия.

Гласуването е организирано от местни активисти и партии, които смятат, че Венеция ще просперира, ако се отдели от италианската икономика. Крайната им цел е реставрация на Венецианската република, която някога е била един от най-проспериращите центрове на търговията, културата и изкуството на Средиземноморието. Венецианската република губи независимостта си едва преди 200 години при разширяването на Наполеонова Франция. Причината да се иска нейната независимост сега е, че на южната половина се гледа като на по-корумпирана и по-бедна. Сепаратистите твърдят, че регионът внася в хазната на Италия с 20 млрд. евро повече, отколкото услуги получава от държавата. Веднага след референдума, ако победят, привържениците на независимостта ще поискат прекратяване на превеждането на данъците.

Референдумът няма юридическа сила и не е задължителен за изпълнение. В същото време обаче резултатите от него могат да дадат легитимност на привържениците на отделянето. Преди референдума губернаторът на Венето Лука Зая опроверга твърденията, че италианската конституция не позволява отделяне. "Международното право дава възможност за самоопределение", заяви той пред "Ил Куотидиано".

През последните години в Северна Италия все по-популярни стават идеите за разделяне на страната.
Законът за провеждане на гласуването беше приет от властите във Венето още през 2006 г. Местните жители ще трябваше да се произнесат и за членството на Венеция в ЕС и НАТО.

Спред Алън Джонсън от Би Би Си референдумът отразява засилващите си сепаратистки тенденции в Европа, подобно на Каталуня в Испания и Шотландия, която през септември ще гласува за отделяне от Великобритания.