Българската позиция за анексията на Крим върви към откровен фарс

Новините

24-03-2014, 07:03

Снимка:

Георги Кожухаров

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Президентът призова ЕС за стриктна политика срещу агресията на Москва, а премиерът не изключи българско вето на по-тежки санкции

Прожекторът на безпрецедентната от няколко десетилетия насам криза в отношенията между Русия и Запада освети самоизолацията на България в Европейския съюз по отношение на анексирането на Крим от Москва и практическата неприложимост на измислената на "Позитано" 20 формула "Никога срещу Русия и никога срещу ЕС".

България демонстрира пред света и институционална колизия по оценката на действията на Русия в Украйна - докато в Лондон президентът Плевнелиев призова Европейския съюз да следва стриктна политика срещу агресията на Москва, в Брюксел премиерът Орешарски не изключи, че може да наложи вето на евентуално по-тежки икономически санкции на ЕС срещу Кремъл.

Приятелите на Станишев в ЕС - единодушни срещу анексията

В края на миналата седмица българският премиер участва в срещата на европейските лидери, които разшириха с още 12 лица от близкото обкръжение на президента Владимир Путин списъка с руски представители, върху които ще бъдат наложени санкции. Ръководителите на страните от ЕС обявиха и готовността си и за по-тежки икономически мерки, ако Кремъл продължи да дестабилизира Украйна и региона.
"Ако руските власти продължат да правят това, което направиха в Крим, Русия я очаква мащабна икономическа конфронтация с ЕС, която със сигурност ще загуби", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, официален кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за ръководител на новата Европейска комисия след вота през май и смятан за близък приятел на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

В деня на срещата Wall Street Journal пък публикува обширна статия на румънския премиер Виктор Понта, също представител на ПЕС, в която той заявява, че след урока с анексирането на Крим решението е в икономически съюз между ЕС и САЩ. "Инстинктът да мислим мащабно, който страните от Централна и Източна Европа притежавахме, преди да се интегрираме в Запада, бе изместен от подтика да печелим дребните си домашни игрички, да събуждаме духове от миналото за предизборни цели или да обвиняваме външни сили за вътрешните си грешки.

Но картината на нахлуващи в Украйна руски войски ни припомня няколко истини, главната от които е, че само заедно Европа и САЩ могат да запазят либералната демокрация като централна доктрина за организиране на световните дела. И само една Атлантическа икономическа свръхсила може да устои на икономическите бури, като НАТО трябва да гарантира "твърдата сигурност" на този съюз", пише Понта.

България: Всичко е възможно, включително вето в ЕС

Изявленията на премиера Орешарски след срещата отчетливмо контрастираха на коментарите на другите ръководители в ЕС. Той не само не даде ценностна оценка за действията на Москва, но не изключи възможността да наложи вето на евентуално решение за по-тежки икономически санкции.

Орешарски каза това в отговор на въпрос на руски медии, с допълнинето, че "на този свят всичко е възможно". Той съобщи също, че България е представила разчет "в работен порядък" на Европейската комисия за възможните щети за България от налагането на такива мерки, но отказа да даде по-конкретни данни за изчислените щети, като на няколко пъти обясни, че разчетът е предварителен и зависи от бъдещото развитие на ситуацията.

В светлината на отговора му на руските журналисти представените в Брюксел сметки биха послужили за оправдание на евентуалното вето на България, ако се стигне до по-тежки санкции при ескалация на напрежението в други райони на Украйна и дори в други съседни на Русия страни.

Това означава също, че ако все пак се наложи да отпадне едното "никога" от формулата на БСП, сегашната власт в София по-скоро би предпочела да застане срещу Европейския съюз и така на практика да подкрепи Кремъл.

Кухите опорни точки

Междувременно на интернет платформата BolkanLeaks беше качен поредният документ с "опорни точки", предназначен за неотдавнашната среща на Орешарски, Станишев и лидера на ДПС Лютви Местан с медиите.

В него под точката "Украйна – рискове, отговор на същите" е дадена следната инструкция за отговор на въпроси по тази тема: Позицията на правителството по кризата в Крим е плътно вписване в политиката на ЕС, ОССЕ и Съвета на Европа (да се цитират основните точки на политиките на тези три организации).

Тези разминавания навярно ще се проявят и на извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник при президента за рисковете пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна. На него доклади ще изнесат премиерът Орешарски, директорът на НРС ген. Драгомир Димитров и директорът на Служба "Военна информация" Веселин Иванов.
Като особено интересен се очертава отговорът на въпроса, който Плевнелиев зададе пред Би Би Си: "В Прибалтика също има руско малцинство. В България руски туристи купуват апартаменти по морето. Ако утре Москва изпрати войски?"