КСНС заседава за Украйна

Новините

24-03-2014, 12:00

Автор:

rpenkova

Всичко от Автора

Пред президентството вървят два протеста - на "Атака" и друг с искане за оставка на кабинета

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) се провежда в Президентството по темата за Украйна, Крим и българската позиция при евентуални санкции срещу Русия. При влизането в Президенството малка група протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски освиркаха вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, министъра на външните работи Кристиан Вигенин, министъра на отбраната Ангел Найденов, съобщава Фокус.

 

На заседанието са влезли лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Лидерът на БСП Сергей Станишев не присъства на КСНС, присъства заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов. Присъстват шефовете на служби. От президентската администрация не потвърдиха, че преди заседанието на КСНС ще се проведе среща за изясняване на спора около състава на ЦИК. Пред Президентството се провежда протест на "Атака" под надслов "Санкциите срещу Русия са санкции срещу България". Протестът на "Атака" премина със скандирания "Атака - победа". Издигнат бе лозунг, на който пише
"България над всичко". Заместник-председателят на "Атака" Десислав Чуколов заяви от трибуната на митинга, че Бойко Борисов и Росен Плевнелиев са най-големите разединители на народа. Има издигнати плакати на "Атака" от Троян, Ямбол, както и лозунги "Не Европейският съюз ни освободи от турско иго, а Русия", "Санкции за Турция, не за Русия", "Не на Европа", "Не на европедерастията, да на православието".
Протестиращи с искане за оставка на правителството бяха пред Президентството и бяха разделени с полицейски кордон от протеста на "Атака". Те скандираха срещу "Атака" и двете групи си отправяха обидни думи едни срещу други. Около 10,30 часа друга група протестиращи срещу правителството се появиха откъм ул. "Съборна". Полиция раздели протестиращите срещу правителството от протеста на "Атака", като имаше лек сблъсък между двете групи. Привържениците на "Атака" отправяха обиди към протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски, същото правиха и от другата група. Представителите на "Атака" са над 150 души, като има и от различни градове. Другата групичка протестиращи са около десетина души, те издигнаха лозунг "Докога болшевишко-турско робство". Протестът им приключи около 11.00 часа.
Представители на Общество "Приятели на Русия и православния свят" пристигнаха пред Президентството, където се провежда заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Атанас Стефанов, председател на "Приятели на Русия и православния свят", каза пред журналисти: "Ние сме тук за подкрепа на нашите братя - руснаци, братя по дух и кръв, на които ние сме дали духовността и писмеността и имаме задължение да ги подкрепим. Духовното е вечно, а политиците, които се опитват да подкрепят западните тъмни сили, това е временно". Представител на Русия се е свързал с тях, за да ги подкрепят духовно, обясни той. Отец Стоян Божурин от Българска православна църква е дошъл пред Президентството да благослови българския народ и руския народ в тези трудни времена. Те са дошли тук за обединение и единение на нашите братя с Русия. Присъства и представител на "Български народен събор".
Преди заседанието на КСНС, само лидерът на "Атака" направи изявление пред журналисти. Опитът да направим обща декларация за Украйна приключи с неуспех, каза председателят на „Атака” Волен Сидеров. Очаквам тук в президентството това да се повтори и да няма консенсус по въпроса. „Аз искам да кажа на президента Плевнелиев, че няма право да говори в чужбина, как Русия ще нападне България. Не очаквам консенсус по въпроса с Украйна”, каза Сидеров пред журналисти. На въпрос, свързан с разпределението на бройките в ЦИК, Волен Сидеров отговори, че това е сделка между ДПС и ГЕРБ, като добави, че и Плевнелиев е включен в тази сделка, и всичко ще се реши между тях. „Те гласуват заедно в парламента и сега ще се разберат, нямам съмнения просто”, каза Сидеров.
„Трябва да се слуша гласът на разума, а той трябва да казва, че България трябва да е против санкциите. България трябва да признае референдума в Крим и България трябва да е против забранителния списък, защото това разваля дипломатическите отношения”, каза Сидеров.
Как ще стане посещението на Сергей Наришкин, председател на Държавната дума, който е в забранителния списък, и е планирал посещение в българското Народно събрание – това е председател на руската Дума. Как ще стане това? Миков ще го върне ли, и да ни се развалят отношенията с Русия? Това е просто вредно за България. Не знам дали Вигенин е дал разрешение за този забранителен списък, но ние тук даже сме издигнали лозунг, с който каним председателя на Руската Дума. Трябва да покажем, че не може да се правят забранителни списъци на руски политици. Това е безумно и антипрудоктивно и всичко това е под натиска на САЩ. Европейският съюз трябва да излезе от опеката на САЩ и да бъде най-после Европейски, а не Вашингтонски съюз. Ням дух на национализъм в Украйна има дух на фашизъм, екстремизъм, поддържан от САЩ с 5 милиарда долара. Екстремисти, убийци, бандити, които в момента управляват Киев. Тези хора не трябва да бъдат признати от ЕС. Аз искам 11 милиарда евро да влязат в България, а не в ръцете на бандити, каза още Волен Сидеров.