Боингът се разбил в Индийския океан

Новините

25-03-2014, 06:54

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Никой на борда не е оцелял

Изчезналият малайзийски боинг е паднал в Южния Индийски океан и оцелели в него няма. Това заяви вчера на спешно свикана пресконференция премиерът на Малайзия Наджиб Разак, предаде АП. Така той сложи край на всички надежди, че Полет 370 може да е оцелял след необяснимото отклонение от маршрута си преди 2 седмици.

Никой на борда не е оцелял, гласи есемес на авиокомпанията, разпратен малко до роднините на пътниците.

Нова информация от сателити показала, че самолетът се е движил по южния коридор и последното му местонахождение е било “в средата на Индийския океан, западно от австралийския град Пърт”, заяви Разак. Информацията дошла от британски специалисти от компанията за анализ на сателитни данни “Инмарсат” и британското бюро за разследване на самолетни катастрофи. Премиерът обаче не изпадна в подробности какво точно са открили те. “Мястото е отдалечено от всякакво възможно летище”, каза Разак и след това добави: “С дълбока тъга трябва да ви информирам, че според тези нови данни самолетът е паднал в Южния Индийски океан.” Семействата на пътниците били уведомени за тази “сърцераздирателна новина”, каза той и помоли репортерите да уважат мъката на роднините.

Мнозина от тях, събрани в хотел в Пекин (мнозинството от пътниците бяха китайци), избухнаха в плач. Няколко души припаднаха и бяха изнесени на носилки

Ридаеща жена заяви пред камерите: “Цялото ми семейство си отиде.” Друга крещеше: “Господи, синът ми.” И в Куала Лумпур виковете на роднините се чуваха от хотела, където някои от тях са настанени.

Боингът изчезна от радарите на 8 март с 239 души на борда, от които 12 екипаж. Той излетя от Куала Лумпур за Пекин. Две седмици от самолета нямаше следа, което роди редица правдоподобни, но още повече граничещи с фантастиката теории за това как се е изпарил.

Изявлението на премиера на Малайзия дойде, след като китайски самолет засече вчера два големи плаващи предмета и много на брой по-малки именно в Южния Индийски океан. Отделно от това в друг отсек на зоната за издирване австралийски самолет забелязал два предмета - единият сив или зелен и кръгъл и вторият - оранжев и правоъгълен.

Към мястото, където бяха забелязани възможните отломки, тръгнаха няколко кораба. Един от тях, който е американски, е снабден с техника за откриване на черни кутии. Апаратурата улавя акустични сигнали и може да открие черните кутии на дълбочина до 6000 м. Нито една от забелязаните до момента отломки обаче не е категорично свързана с Полет 370.

По-рано вчера експерти от САЩ заявиха пред Си Ен Ен, че едновременно със завоя, който е направил, самолетът се е снижил рязко от 10 600 на 3600 м височина, което можело да се обясни с внезапна декомпресия, пожар или взрив на борда.

Оттук нататък целта на операцията е да бъде стеснен колкото е възможно повече периметърът, за да се позволи да започне подводно издирване. НАСА също обяви, че ще използва Международната космическа станция и най-модерните си сателити, за да помогне на търсенето.