Отпадна и последната възможност за референдум с евровота

Допитване все пак ще има, но ще струва между 15 и 20 млн.лв


Няма да има референдум за промяна на изборните правила заедно с евроизборите на 25 май, стана ясно от изказване на проф. Георги Близнашки, който е председател на Инициативния комитет, събиращ подписите в подкрепа на допитването. Пред БНТ той обясни, че вчера е изтекъл денят, в който би могло да се вземе решение за провежндането на референдума, По закон този срок е двумесечен преди датата на самия вот.
Подписката, включваща малко над 570 000 подписа, беше внесена на 10-и март, проверката на администрацията продължи обаче цяла седмица, забавяне има и в сверяването на подписите в ГРАО.

Допитване за изборните правила все пак ще има, увери председателят на Инициативния комитет, като според него на въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев, ще можем да отговорим през есента.

Държавния глава предложи  три въпроса - за задължително гласуване, за електронно  и за мажоритарно гласуване. Нагласите в обществото спрямо допитването са положителни - 45% от симпатизантите на левицата също подкрепят идеята на президента, каза проф. Близнашки. Той обаче призна, че след като няма да има възможност допитването да стане на 25 май, то ще струва скъпо на държавата-от 14-15 до 20 млн. лева.