БСП изненада в гръб кабинета с рязка позиция срещу евросанкции за Русия

Новините

27-03-2014, 07:03

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Обща декларация на парламента по темата няма да има, а премиерът ще има последната дума пред ЕС

След дълго шикалкавене БСП излезе вчера с твърд призив към правителството да не допуска налагането на икономически санкции срещу Русия, тъй като ще имат крайно негативен ефект върху българската икономика. Реакцията постави в шах кабинета. Източник от МС призна пред "Сега", че реакцията на мандатоносителя е необяснима и изненадваща. Той дори я сравни с решението за забраната за продажба на земя за чужденци, подкрепено в последния момент от БСП. 

"Не е достатъчно да бъдем резервирани към налагането на икономически санкции срещу Русия, трябва да поддържаме позицията такива санкции да не се налагат", заявиха социалистите с декларация в парламента. Изчитането й бе поверено на председателя на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, а лидерът на партията и шеф на ПЕС Сергей Станишев предпочете да се скрие от журналистите. 

Острата позиция на БСП влиза в противоречие както с премиера Пламен Орешарски, който обяви преди ден, че България няма да налага вето върху евентуално решение на ЕС за санкции срещу Москва, така и със становището на Консултативния съвет по национална сигурност при президента от понеделник, в което липсва позиция по темата. Последната дума при преговорите в Съвета на ЕС ще има премиерът въпреки изострените послания на социалистите. 

След декларацията на левите е почти сигурно, че парламентът няма да приеме обща позиция по въпроса, признаха и от двете управляващи партии БСП и ДПС. "Една обща позиция на парламента само ще въвлече НС в политически дебат, в който могат да се чуят и послания, които няма да ни представят в най-добрата светлина както пред ЕС и НАТО, така и пред Русия", коментира членът на външната парламентарна комисия Янко Янков (ДПС). Според него ЕС няма да предприеме нови санкции срещу Русия, тъй като ще бъде засегнат собственият му интерес. Политическите декларации по темата били по-скоро за вътрешна употреба. 

В декларацията си левите посочват, че евентуални икономически санкции срещу Русия ще доведат до икономически последствия за страните на ЕС и ще засегнат реализацията на важни енергийни проекти. "Не приемаме подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна при смяната на властта. Обявяваме се срещу засилването на крайни националистически, крайно десни и неофашистки групи в Украйна", обяви Янаки Стоилов от името на червената ПГ. Той предупреди, че последствията за България при влошаване на ситуацията в Украйна ще са по-тежки, отколкото за другите европейски страни, както по икономически причини, така и заради българската общност там.

Опорните точки в декларацията са били обсъдени на бурно заседание на ПГ на левицата във вторник. Част от депутатите не са одобрили втвърдяването на тона спрямо правителството. От друга страна, червените избраници са подложени на силен натиск от структурите по места да заявят по-категорично позицията си срещу санкции за Русия. 

"Не очаквайте от мен да коментирам решения на политически партии. Министър-председателят беше пределно ясен в позицията вчера и аз я споделям", бе реакцията на вицепремиера Зинаида Златанова по повод декларацията на БСП. 

Премиерът Пламен Орешарски заяви преди седмица в Брюксел, че България няма да подкрепи мащабни санкции срещу Русия и дори не изключи вето, тъй като по наши разчети страната ни ще е сред най-засегнатите в Евросъюза. Приблизителният размер на щетите ще е между 1% и 6% от БВП, стана ясно след заседанието на КСНС в понеделник, което значи между 1 млрд. и 5 млрд. лв. Няколко дни по-късно обаче Орешарски уточни, че няма да налага вето върху подобно решение в Съвета на ЕС. Така че в момента не е ясно какво точно се има предвид под "няма да подкрепи мащабни санкции". Доста по-недвусмислена е позицията на президента Росен Плевнелиев, който на няколко пъти се обяви за смели санкции срещу Русия независимо от негативните последици за нашата икономика, чиято енергийна сигурност зависи изцяло от руските доставки на газ и ядрено гориво.