Държавата спъва паркирането около Морската

Мисия Варна

27-03-2014, 16:25

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

РДНСК-а спря строежа на булеварда, областният не отговаря за държавните терени

Държавната дирекция за строителен контрол отказа да издаде разрешително на Община Варна за изграждането на паркинг в разделителната ивица на бул. „Княз Борис I” - от спирка „Акациите“ до Делфинариума. Той трябваше да събира 150 коли и да е първата крачка към решаването на проблема с паркирането за всички, желаещи да посетят Морската градина, заведенията и атракционите в него. Паркингът трябваше да е първият, изграден с пари по програма JESSICA, във Варна.

Не са ясни мотивите, с които РДНСК отхвърля искането за разрешително за строеж на Общината, обясни днес кметът Иван Портних. Той беше категоричен, че ще обжалва отказа. Той вече подновил питането си към областния управител Иван Великов, от когото още през август общината поиска държавните терени в локалното платно на бул. "Княз Борис I" в кв. "Чайка". Първоначалната идея беше именно там да бъде изнесено паркирането за посетителите на Морската. Отговор от държавните органи така и не последва.

"Виждате, че Община Варна прави всичко възможно за решаване на проблема. Намерихме финансиране за този паркинг, а държавата ни спира, поискахме терени за друг, не получихме отговор. Започваме паркинга на бул. "Приморски", който също ще е за посетителите на Морската градина. В него обаче ще има 134 места. А далеч по-голям можехме да обособим, ако държавата беше разрешила преустройство на терените между Морска гара и бул. "Приморски", които сега са неизползваеми. Това пространство щеше да ни помогне за още по-достойно представяне като домакини на Tall ships. Хилядите туристи, които ще дойдат за регата, можеха да видят една истинска визитка на Варна тук", коментира Иван Портних.