Протестът за Кара дере блокира центъра (на живо)

Демонстрантите тръгнаха към Катедралата

С около стотина души започна вторият протест във Варна срещу застрояването на Кара дере. Не се виждат почти никой от познатите протестиращи от миналата година. Демонстрантите са предимно млади хора, като има много сериозна група от служители на библиотеката. Пристигнаха и рокери с мотори. Почти всички са оборудвани със свирки и скандират "Долу мръсните ръце от Кара дере".

Малко след като се събраха протестиращите блокираха кръстовището пред общината. Те не допуснаха движение на автомобили, нито по бул. "Мария Луиза, нито по бул" Осми приморски парк". Голяма част от водачите се опитаха да направят прави обратен завой за да се върне към Катедралата, но протестът бързо се прегрупира за да поречи и на тези маневри.

Ентусиазиран водач направи опит да обърне през островчето на светофара пред общината, но бързо бе спрян от протеста. Намеси се и полицията. 

Минути по-късно колоната от скандиращи хора тръгна в посока Катедралата. Около 6-7 униформени охраняват протестиращите, които носят плакати "Престъпници, Кара дере не е ваше" и "Искам да играя на плаж без бетон".18:40 Протестното шествие стигна до Катедралата, където също затвори кръстовището. 

Шофьорите попаднали "в капана" на демонстрацията обаче никак не бяха доволни. Някои от от тях буквално се врязваха в колоната от протестиращи, други с мръсна газ минаваха през оставените пролуки. Чуха се и не малко псувни от страна на шофьорите, които бяха готови и на саморазправа. Автобус на градския транспорт остана блокиран в протеста, но за кратко. 

18:50 Въпреки първоначалните си намерения, протестиращите се отказа да затварят Аспарухов мост. Те освободиха и кръстовището пред Катедралата. 

19:00 Групата от демонстранти се върна обратно пред общината, където след няколкоминутно скандиране протестът приключи. Сред инициаторите на протеста са доброволци, които през почивните дни се грижат за кучетатa в общинския приют за бездомни животни в Каменар, научи Varnautre.bg