БГ агнешко за Великден

Новините

28-03-2014, 06:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Хайки за некачествено месо и яйца около празника

Агнешкото за Великден ще е родно производство. Яйцата, които ще боядисваме за празника, също ще са от български кокошки. Това обеща министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който беше на посещение в Павликени. Според него няма основания да очакваме поскъпване на яйцата преди празника. Вносните черупки обаче също ще се предлагат по магазините, ако са влезли в страната с изрядни документи. "Всеки ще може сам да си избере дали да купи вносно или българско месо", каза още министърът. Недостиг на месо и яйца родно производство не се очаква. Според министъра в България има достатъчно ферми на европейско ниво, които са проверени и произвеждат качествена продукция.
Освен че ще има достатъчно месо и яйца при това на добра цена, пазарите и магазините ще бъдат стриктно проверявани от инспекторите по храните. Производството е достатъчно, а само за последната седмица са направени повече от 200 проверки за цените в София и страната. Активният контрол ще продължи непосредствено до Великден, увери проф. Греков. И след празника обаче рутинните проверки на инспекторите по храните ще продължат.
В Павликени министър Греков посети форума "Училището и бизнеса - ръка за ръка", на който беше подписана първата Харта за партньорство. С нея бизнесът в община Павликени и професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" поеха ангажимент за сътрудничество. Текстът ще постави основите на партньорство между двете страни, което ще осигури достъп на учениците до професионални практики, модерни технологии от съществуващата бизнес среда, възможности за менторство и стипендии.