IT специалисти си купуват обезлюдени села

Новините

28-03-2014, 06:54

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще се занимават с пчеларство и градинарство в свободното време

Родните IT специалисти са на път да създадат идилия, граничеща с холивудските филми. Добре платените специалисти все по-сериозно се замислят за възможността да изкарват солидни суми, но вече работейки в приказно малки и чисти населени места.

Иновативната екоидея е на програмиста Иван Куков. Той предлага заедно със свои колеги, които могат да работят дистанционно, да си закупят обезлюдени села.

Младият визионер се въодушевил за подобен начин на работа, след като се запознал с конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България“, който бе част от кампанията в социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки“. Целта им бе да се съберат на едно място идеи как българското село да стане по-различно и по-привлекателно място за живеене.

Идеята на Иван се родила, докато обикалял различни населени места. Така той бил привлечен от спокойния живот, чистия въздух и сърдечните усмивки на хората, живеещи на село. Голям плюс за реализирането на мечтата му е, че професията на програмист му дава възможност за работа от която и да е точка на света. Необходим е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване.

Другата полза е, че освен "кисненето" пред компютъра IT специалистите ще могат да се отдават на пчеларство и градинарство, което ще им помага да релаксират и да се снабдяват с екологично чисти храни.

"Същността на идеята е 40-50 млади двойки програмисти да закупят къщи на село, като всеки работи от вкъщи или от импровизирана офис сграда. Специалистите в нашата индустрията са добре информирани и имат добра обща култура, много от тях с радост биха комбинирали работното си всекидневие с някоя дейност като отглеждане на пчели или градинарство", обясни Иван, цитиран от zazemiata.com.

Според него заселването на младите гении в обезлюдените села ще доведе до създаване на работни места за хора с други професии. В своеобразните селца, на които ще се вдъхне нов живот, ще са нужни детски градини, начални училища, лекари, частна охрана, кафенета, ресторанти и др. Предвидена е дори идея за работа на по-възрастни хора, които да обслужват малки частни градини със зеленчуци. Обсъдена е възможност и за създаване на спортна площадка.

"Много хора искат да се включат в създаването на IT село. Развитието на идеята поражда интерес и доста биха се включили в подобно начинание. Именно заради това инициирам поредица от срещи в страната, за да обсъдим хрумването и да намерим съмишленици", обясни Куков.

Основните проблеми пред реализацията на проекта са липсата на добра интернет връзка, нуждата от стабилно електрозахранване и добри медицински грижи за хората с по-малки деца.

Според официалните данни у нас има 172 села, които са напълно обезлюдени, а повече от 1000 са с население между 10 и 50 души. Средната продажна цена на къщите в тях е 1000-6000 лева. Обработваемата земя, особено в Балкана, е на цена 100-200 лева на декар, а в полските райони цените стартират от 300 лв./дка.