Почина актьорът Васил Ляпчев

Животът

29-03-2014, 16:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като театрал и поет, Бате Васко, както го наричат приятелите му, взима дейно участие в културния живот на Варна

След тежко боледуване почина ветеранът на Варненския драматичен театър Васил Ляпчев (1933-2014). Погребалната церемония ще се извърши на 30 март от 12 часа в старите гробища.

Роден през 1933 г., Васил Ляпчев завършва две висши образования - ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" и това бележи съдбата му на моряк и най-вече на театрал. Цялата си творческа кариера свърза с Варненския драматичен театър, на чиято сцена играе от 1960 до 1995 г.
Васил Ляпчев остава във варненската театрална история с участието си в много постановки, сред които особено се помнят неговите превъплъщения в "Големанов" от Ст. Л. Костов и "Къща" от Антон Страшимиров. Постановката на "Къща" е отличена за най-добър спектакъл на VI национален преглед на българския театър през 1989 г.

Освен със забележителни роли в театъра, Васил Ляпчев е известен и с поетичния си талант, намерил израз в шест лирични книги със заглавия "Преображения", "Гравитация", "Молитва за любов", "Театърът" и др. 

Васил Ляпчев е отличен с две национални награди на Съюза на българските писатели - за авторски цикъл стихове и за изпълнение на Ботеви стихове. Като театрал и поет, Бате Васко, както го наричат приятелите му, взима дейно участие в културния живот на Варна.