България в двойна игра за "Южен поток"

Новините

31-03-2014, 07:02

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Докато твърди пред Брюксел, че проектът ще спазва европейското законодателство, реално правителството прави точно обратното

Вече е ясно, че правителството на Пламен Орешарски навлиза в сериозен конфликт с Брюксел за "Южен поток", след като се оказва, че в последните няколко месеца то умишлено заблуждава Европейската комисия за действията си. Не само кабинетът казва, че газопроводът ще се строи независимо от обстоятелствата, но точно в седмицата, когато Европейската комисия вече показва сериозна загриженост от действията му, се очаква след неколкократно отлагане да бъде обявен и победителят в конкурса за строежа на българската сухопътна част на газопровода. Самата процедура беше обект на проверка от ЕК заради съмнения, че е нагласена, а Генадий Тимченко, собственик на руската "Стротрансгаз", която заедно с още пет български фирми е вероятният избраник за строежа, има забрана да посещава САЩ. За да няма съмнение какво се случва, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев започна да критикува европейските политики, засега само в областта на климата.

Критика от Брюксел

В писмо до правителството Европейската комисия (ЕК) е изразила притеснението си за подготвяните промени в Закона за енергетиката. Говорител на ЕК потвърди пред "Капитал Daily" за съществуването на писмото, но уточни, че не става въпрос за официална правна процедура, тъй като промените в Закона за енергетиката все още не са приети. При предишно запитване на "Капитал Daily" стана ясно, че тези изменения не са били консултирани с Европейската комисия.

Текстовете, които официално бяха внесени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н. Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно че не стъпва на европейска територия.

ЕК твърди, че за разлика от "Северен поток", който се ползва от подобно облекчение (и на което постоянно се позовава "Газпром"), южният му събрат не увеличава доставките за Европа, а само променя техния маршрут. Затова според комисията "Газпром" трябва да докаже, че изключение му е необходимо. Европейската комисия настоява "Южен поток – Транспорт" да кандидатства за изключение от европейските правила - нещо, което не е направено и "Газпром" очевидно не иска. Така че може да се каже, че промените в енергийния закон са изцяло инспирирани от руската компания.

Входираните от Ерменков и Куюмджиев промени въвеждат и нова дефиниция на понятието "междусистемна връзка", което може да се тълкува като опит и сухоземната част от газопровода да бъде изключена от европейското законодателство. Тази проектопромяна много тясно следва опорните точки на "Газпром", които руската компания вече няколко години разпространява.

Отговорът на кабинета на запитването на ЕК ще бъде много труден, тъй като промените в закона са вкарани с положително становище от Министерството на икономиката и енергетиката. В становището на ведомството дори се твърди, че с тези изменения се цели уеднаквяване на разпоредбите на българското законодателство с европейското.

Обратни действия на кабинета

Вместо обяснения тази седмица в Хасково министър Драгомир Стойнев благодари (цитиран от "Дарик радио") "на будните граждани Бойко Борисов и Делян Добрев, че са информирали Европейската комисия, но можеха първо да изкажат опасенията си в пленарната зала". И показа твърдо намерение за изграждане: "За нас проектът е важен, стратегически, ще създаде над 5000 работни места." Стойнев допълни, че работата ще продължи "по най-прозрачния начин". Така той определя липсата на вякаква официална информация кои компании и с какви цени продължават в поръчката за строителство.

Всичко това става само след като преди три месеца Драгомир Стойнев обяви, че упълномощава Брюксел да води преговори с "Газпром" за промяна на междуправителственото споразумение между България и Русия за "Южен поток". Въпреки че то е подписано преди присъединяването на България към ЕС, европейското законодателство изисква да бъде приведено към европейските норми, в противен случай страната ще понесе санкции. Преди това Стойнев обясняваше, че при формалния старт на строежа на газопровода на 31 октомври 2013 г. между Българския енергиен холдинг и "Газпром" е бил подписан специален протокол, според който "Южен поток" ще се изгражда на българска територия, спазвайки българското законодателство, т.е. и европейското, тъй като се предполага, че двете са напълно синхронизирани.

Това, което тогава Стойнев явно е имал предвид, е, че "Южен поток" ще спазва промененото българско законодателство. За него, както стана ясно, Европейската комисия има съмнения дали съответства на европейската правна рамка. Отгоре на всичко според източници от ЕК България така и не е изпратила въпросния протокол в Брюксел, нито пък финансовия модел (по който може да се прецени дали наистина "Южен поток" ще е в синхрон с европейските норми).

Така до момента действията на кабинета на Пламен Орешарски са да твърди, че "Южен поток" ще бъде съобразен с европейското законодателство, докато в същото време се опитва да укрива действията си, които, както по всичко изглежда, са насочени точно в обратната посока.