Англия предлага до 75 000 паунда годишно за наши лекари

След няколко години може да стигне до 100 000

20 000 лева е месечната заплатата, която български лекар може да получи в Лондон. А търсенето на наши медици е много голямо, съобщи Нова телевизия.

Тъй като от началото на годината българи и румънци вече могат свободно да работят във Великобритания, сега целта е да се наемат колкото се може повече лекари, коментират експерти от чужди компании за наемане на кадри.

Само 2 месеца ще са нужни, за да може лекарят да защити специалността и след това да започне работа. Най-търсени са кадрите в спешната помощ. За средно ниво лекар стартовата заплата варира от 50 000 до 75 000 паунда годишно. След няколко години стаж обаче, тя може да достигне 100 000 паунда. Това кара много лекари сериозно да се замислят за емигриране в Кралството.

Български болници обаче никога не са организирали борси за наемане на лекари. Медицинските заведения в Северозапада отдавна имат недостиг на лекари, заради който много от тях решават проблема, като затварят цели отделения. Според здравния министър, ако проблемите в здравеопазването не били загърбвани толкова години, сега лекарите е можело да получават два пъти по-високо заплащане за труда си. "Може би след 15-20 години и ние ще имаме възможност да правим такива изложения", заяви още Таня Андреева.