Занемарена площ на Затвора става нов парк в "Младост"

Мисия Варна

31-03-2014, 20:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Теренът е собственост на Министерството на правосъдието, според ОУП е отреден за зелена площ

Създаването на нов парк в квартал "Младост" до Затвора инициират варненци. Става дума за карето заключено между бул. "Сливница", Затвора, ул. Тролейна и бл.2, бл.4 и бл.6.

"Това е доста голяма площ, спасена е от застрояване, защото през нея преминава голям далекопровод", коментира Антон Тончев, който е споделил идеята си във фейсбук групата "Варна може да защити Морската си градина". "Идеята ми беше споделена и радушно приета от групата ни. Като последваща стъпка организирахме среща с кмета на район "Младост" - Христо Христов", разказва Тончев.

По време на срещата ентусиастите са предложили на кмета на този терен да се изгради парк, като площта се изчисти, облагороди и проектира наново. Районният кмет приел радушно идеята и оказал съдействие. След проверка от геодезистите от кметството се оказало, че теренът е собственост на Министерството на правосъдието (Затвора). Според Общия устройствен план на Варна пък е отреден за зелена площ и не се нуждае от промяна на статут.
"По идея на кмета включихме и и "ъгълчето" между ул. "Тролейна", бул. "Сливница" и бул. "Христо Смирненски". То също е зелена площ според ОУП", уточни Тончев.

Покрай терена минава и бъдещата велоалея към "Възраждане" и "Владиславово". В самия парцел се намира и малко игрище, което прави идеята за парк още по-удачна.

За да се стигне до реализацията й, трябва да се изготви идеен проект. "За целта ще се опитаме да предложим и нашето виждане, за това как трябва да изглежда теренът и да го предложим на община Варна", завършва носителят на идеята.