Творението на Цонев и Пеевски - ще стане ли закон или ще остане бухалка

Новините

01-04-2014, 06:59

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Законът дава очевидно предимство на определени офшорки в най-доходоносния бизнес в България - с държавата,

В петък народни представители от БСП начело с Георги Кадиев внесоха промени в написания от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев закон, ограничаващ дейността в България на видове компании с офшорна регистрация.

Поводът са случаите с неясните собственици зад инвеститора в проекта "Карадере", както и на "Булгартабак", които успешно взаимодействат с държава и общини и след влизането му в действие.

Ако бъдат приети, внесените нови текстове ще забранят на държавата, общините, както и на дружествата, в които те имат над 50%, договорни отношения с т.нар. офшорки. Същото ограничение ще важи и при държавно насърчаване на инвеститори. Акционерите в публичните дружества, които са регистрирани в офшорни зони, ще са длъжни да разкриват действителните си собственици.

Възроденият и с благословията на правителството проект за курортен комплекс в местността Карадере край Бяла върна вниманието към т.нар. закон, но без кристалния звън при приемането му, в който Цонев се сравни с британския премиер Камерън.

"Нали наскоро приехме закона за офшорките с фундаментални мотиви неизвестни лица и фирми с неизвестен собственик да не могат да влизат в стопански взаимоотношения с държавата и общините? Добре де, ама "Булгартабак" става собственост на неизвестно лице, а той е и собственик на веригата "Лафка", за която се сключват концесионни договори с общините - това как е възможно, ако духът на закона ще се спазва или пак нещо не съм разбрал и духът няма значение пред буквата?", попита неотдавна икономистът Георги Ганев и въпросът му увисна в леденото мълчание на всички видове институции.

Този фалстарт впрочем беше широко предвиден и в различни детайли. Сред "буквите", които обезсмислят духа на приетия набор от текстове, са и поредицата изключения от действието им. Тъкмо заради това той се разминава не само с вменяваната му идея за прозрачност, но и с изначалната за всеки нормален закон идея за равнопоставеност на засегнатите.

Творението на Цонев и Пеевски (който, разбира се, няма нищо общо нито с "Булгартабак", нито с  консорциума, който ще строи "Южен поток"),  дава очевидно предимство на определени офшорки в най-доходоносния бизнес в България -  с държавата, финансиран с най-лесно харчените пари - на данъкоплатците. И в сегашния си вид може да се сравни по-скоро с бухалка. 

А дали наистина има шанс да се превърне и в закон, ще се разбере по съдбата на внесените в парламента поправки.