ТЕЦ - Варна заплашва с блокада жълтите павета

Специално за протеста пристигна лидерът на КНСБ Пламен Димитров

Шествие от ТЕЦ-Варна в село Езерово до Областната управа във Варна планират за следващата седмица стачкуващите енергоработници. Около 200 от общо 316 останали на работа в централата се събраха днес на протест пред сградата й. Един до друг двата синдиката КНСБ И КТ "Подкрепа" уговориха общи действия срещу окончателното затваряне на предприятието и превръщането му в скрап. Преди 5 години при приватизацията на ТЕЦ-а в него са работили 1200 души. Днес повечето от тях са в чужбина или на борсата. Останалите на работа се страхуват, че също всеки момент ще бъдат съкратени. Въпреки уверенията на Министерството на икономиката, че ТЕЦ-а ще бъде запазен, нищо не се прави за това, категорични са синдикатите.

Специално за протеста пристигна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Стачниците бяха подкрепени и от колегите си от "Енерго ремонт" АД, както и от жители на Езерово, където детската градина и училището се отопляват безплатно, докато съществува ТЕЦ-а. "Не може потребителите да плащат дълговете на НЕК от 2 млрд. лева. Нужни са спешни действия за спасяване на целия сектор енергетика в България. Не може да се говори за реиндустриализация, без грижа за гръбнакa на промишлеността - енергетиката. Не може да се изграждат нови и нови ветропаркове, а да се оставят на произвола на съдбата българските мини и тецове. Не може американските централи в България ( бел. а. ТЕЦ Марица - Изток) да имат гарантирани договори с НЕК, а всички останали да са част от резерва", каза Пламен Димитров.

Той призова стачкуващите да са непреклонни в действията си и да искат НЕК да поеме и плати дълга от 30 мнл. лв. на ТЕЦ - Варна. Държавата да предостави приватизационния договор, за да се види ясно какви дса били ангажиментите на новия собственик ЧЕЗ и да се види какво не е изпълнено.

След протеста пред Областна във Варна, енергетиците предвиждат да преместят недоволството си на жълтите павета в София.