НАТО предупреди: Русия може да нападне Украйна до дни

Новините

02-04-2014, 17:34

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа описа ситуацията по руско-украинската граница като "изключително тревожна"

Русия има всичко, от което се нуждае, за да нападне Украйна още в следващите 3 до 5 дни, предупреди главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав. Генералът от ВВС на САЩ описа ситуацията по руско-украинската граница като "изключително тревожна". От НАТО са забелязали миналата нощ раздвижване на една малка руска войскова част, която обаче не се завърнала в казармените помещения, пише британският Independent.

Брийдлав определи ситуацията на границата като "изключително обезпокоителна". НАТО е засякла снощи признаци за придвижване на много малка част от руските сили, но няма индикации, че те се връщат в казармите.

"Това са много големи и много способни, и много подготвени сили",каза Брийдлав в интервю за Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".Руските сили разполагат със самолетна и хеликоптерна поддръжка, както и с полеви болници и възможности за водене на електронна война, отбелязва Ройтерс. Според Брийдлав това означава, че Русия има всичко необходимо за успешно нахлуване в Украйна."Смятаме, че те са готови да тръгнат и смятаме, че могат да постигнат целите си в рамките на между три и пет дни, ако получат указания да направят това“, каза той.

Според Брийдлав Русия може да има няколко потенциални цели,сред които да нахлуе в Южна Украйна, за да установи сухоземен коридор към Крим, през Крим да стигне до черноморското пристанище Одеса или дори да заплаши да достигне Приднестровието.

Русия има сили и на север и североизток от Украйна, които могат да влязат в Източна Украйна, ако Москва им нареди, заяви Брийдлав. Всякакви подобни действия биха имали трайни последици за НАТО.

"Ще трябва да видим доколко нашият алианс е подготвен за една различна парадигма, едни различни правила. Ще трябва да преосмислим състоянието на нашите сили, позиционирането, обезпечаването и готовността им и така нататък", каза Брийдлав. Генералът съобщи, че външните министри на НАТО са поискали от него до 15 април да изготви пакет с мерки, който ще включва подкрепления по суша, въздух и вода.