Основната заплата - 80% от заплащането, останалото бонуси

Парите

03-04-2014, 13:21

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Синдикатите искат 100% изплащане на заплатите при фалит на фирма

Промяна в Кодекса на труда, според която, бонусите да не  надвишават 20% от месечно възнаграждение, предлагат от КНСБ. "Никъде в законовата уредба не е описано как се формира заплащането, образувано от основна заплата и плаващи бонуси", каза във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. "В много случаи предприятията имат добри доходи и печалби, но държат служителите си на ниски твърди заплати, а допълнителните бонуси се разпределят по субективен начин и зависят от волята на някого", уточни той. Затова от синдикалната организация предлагат в КТ да залегне промяна, според която съотношението заплата - бонуси, да е 80 към 20 на сто. По този начин ще бъде гарантирано по-висок чист доход. 

От синдикалната организация ще настояват и за пълно изплащане на заплатите при затруднения или фалит на предприятията. "Сега в закона е записано, че ако дадена фирма има трудности, е задължена да изплати на служителите си до 60% от основната заплата. Ние искаме да се изплащат 100% от основното месечно възнаграждение, което от своя страна да 80 на сто общия доход", посочи Димитров. 

Още следващата седмица от синдиката ще поискат и приватизационния договор на ТЕЦ- Варна да бъде показан пред тях. "Не ка да видим кои ангажименти са изпълнени от страна на собственика ЧЕЗ, както и държавата наложила ли е последващ контрол", коментира лидерът на КНСБ. Той уточни, че синдикатът ще разглежда договора при конфиденциалност, за да се запази търговската тайна.