ЕНП натисна Европарламента да заплаши еврофондовете ни

Парите

03-04-2014, 14:40

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европарламентът ще гледа доклад, искащ пълно спиране на фондовете за България

Прие препоръка, призоваваща спиране на всички средства за България

Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия „да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали страната ни да продължи да използва средства на Общността съгласно правилата", което означава спиране на всички еврофондове за страната.

Преди дни председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че предложената от германския евродепутат Маркус Пипер (ЕНП) препоръка няма законодателна стойност, но координаторът на Бюджетната комисия в Европарламента от Европейската народна партия Ингеборг Гресле побърза да го поправи.

„Не съм съгласна с мнението на г-н Шулц, че гласът на Европейския парламент няма значение. Твърде възмутително е председателят на парламента да заяви такова нещо пред българското общество. Българите трябва да имат доверие в ЕС", допълни тя.

Гресле размаха пръст на страната ни, отсичайки, че тя не само не напредва, ами дори върви назад и нещата в България стават по-зле, отколкото са били преди.

За доказателство на думите си Гресле изтъкна, че при присъединяването ни към европейското семейство по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност България е заемала 64-о място. Днес в тази класация се нареждаме 77-ми.

"Защо нещата се случват по този начин?", пита ЕНП и подчертава, че ще критикува всички правителства на България, без значение кой е на власт.

"Бюджетният контрол не трябва да бъде политически контрол", категорично заяви Ингеборг Гресле.

И говорейки за бюджет отсече: "България рискува пари, защото други ще ги вземат. Може да има друго разпределение на европейски средства в полза на други страни, а не на България", предупреди Гресле.

На моменти, по думите й, Европа дори се замисля дали може да се предоставят средства на България, предвид корупцията у нас и грешките, които прави.

Тя все пак спомена и положителното, че има някакъв напредък по отношение на управлението на европейски пари у нас, но има още какво да се желае.

"В България има липса на политическа култура", обвини още Гресле и обясни, че до този извод е стигнала като е видяла как между българските евродепутати няма отношение между различните партии.

"В България има много потенциал, много възможности, много стремеж за по-добър живот на хората", положително мотивира като за финал Ингеборг Гресле.

Координаторът на ЕНП в Европейската комисия по бюджетен контрол Ингеборг Гресле се срещна с български журналисти, за да ги помоли още да бъдат независими и да призоват българите да упражнят правото си на европейски глас.

Не се отказвайте. Не губете кураж и гласувайте на предстоящите избори за Европейски парламент, призовават от ЕНП.

"Един силен Европейски парламент може да помогне на България", зарече се Гресле и обясни, че евродепутатите са пряката връзка между хората и Европа.
Много рядко някой еврокомисар според нея ще се спре да дискутира проблемите с европейските граждани.
"Българите трябва да гласуват и то да гласуват за демократични партии", отправи призива още веднъж Гресле.