Биопрогноза как ще се чувствате през седмицата

Новините

05-04-2014, 08:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Опитайте се да намалите стресовите ситуации

Почти през целия период се очакват хладно време и превалявания, но има дни и с високи стойности на температурите, което е предпоставка за развитие на вирусни инфекции. За да се предпазим от тях, трябва да се ограничи времето за престой в закрити помещения, да се осигури по-продължително проветрение на помещенията, особено където има повече деца и възрастни хора, да се приемат повече витамини и микроелементи, основно селен.

При недостиг на този минерал възниква сериозен пробив в имунната система на организма - клетките стават безпомощни пред вирусите, които безпрепятствено ги превземат.

Добре е да се проведе и курс с прием на имуностимулатори, които биха могли да предотвратят развитието на вирусни заболявания.

Преваляванията пък са предпоставка за потиснато настроение, отпуснатост, намалена работоспособност.

Човешкият организъм е добре адаптиран към плавните, периодични промени на времето.

Рязката промяна обаче е много силен дразнител, който може да причини редица смущения - ревматични реакции, различните миалгии, невралгии, мигрена, тромбози, обостряне на язвената или хипертоничната болест и др. Едновременно се наблюдава церебрален симптомокомплекс, който се проявява с повишена раздразнителност, общо нервно възбуждане, главоболие, безсъние, кръвотечения на носа, задух, тахикардия.
При по-чувствителни хора може да се провокира депресивно състояние, вялост, световъртеж, чувство на напрежение и страх, гадене и повръщане.

Причините за тези негативни промени върху човешкия организъм са електричните и електромагнитните фактори, които променят електричните параметри на организма, функционалното състояние на централната нервна система, тонуса на съдовете и обмяната на веществата.

С благоприятно въздействие е приемът на тонизиращи напитки,витамини, по-дълго време за почивка и сън.

През целия период се очакват ниски нива на слънчевата активност, което би могло да доведе до поява на главоболие, световъртеж, болки в сърдечната област, раздразнителност, потиснато настроение. Промените на слънчевата активност оказват влияние предимно върху нервната и сърдечносъдовата система, като от тези промени са застрашени предимно възрастните, хората с хронични заболявания, както и тези, които са изложени на постоянен стрес.

При хронично болните изтощеният организъм невинаги е в състояние да мобилизира адекватен защитен потенциал, което е причина за чувствителното увеличение на оплакванията. За да се намалят, е препоръчително да се става рано, защото това увеличава активността през деня. Изпийте чаша топла вода. Тя засилва работата на червата. При глад закусете с плодове.

В периода от 12 до 14 ч изяжте по-голямата част от дневната си храна, богата на скорбяла. Нека между 18 и 20 ч да е леката ви вечеря. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото.
Очакват се и ниски стойности на геомагнитната активност, което би могло да доведе до увеличена продукция на хормона мелатонин. Това пък може да провокира сънливост, отпуснатост, намалена концентрация и понижени стойности на кръвното налягане.
Приемайте повече течности. Благоприятно се отразява по-дългото време за ходене пеша. Опитайте се да намалите стресовите ситуации.

Задължително е да се приемат редовно предписаните медикаменти и да не се променя самостоятелно назначената терапия.