Ползваме най-евтиния и втори по качество в света достъп до Интернет

Животът

05-04-2014, 16:44

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

2,3 милиона българи обаче никога не са влизали в Мрежата

В България достъпът до интернет съвсем спокойно може да стане новата туристическа атракция за привличане на чужденци. Той е като в реклама на прах за пране - най-евтин, един от най-бързите и най-качествените. Това е едно от малкото неща, с които можем да се гордеем, когато гледаме глобалната статистика, пише "Преса".

Българинът плаща средно по 0,48 долара на мегабит. За сравнение в САЩ цената е 3,58 долара, в Германия - 3,18 долара, във Великобритания - 2,59 долара. Средно в света крайните клиенти плащат по 6,39 долара. Данните са на "Ookla" - компания, която следи скоростта, качеството и стойността на достъпа до глобалната мрежа. Естествено, когато цените се приравнят към брутния вътрешен продукт, западните страни ни изместват от предните позиции и директно отиваме на 15-о място. У нас цената е 0,086% от БВП на глава от населението. В САЩ въпреки 7 пъти по-високата цена процентът е 0,075.

По скорост на интернет сме на 18-о място в света. Потребителите свалят файлове с 31,09 мегабита в секунда (Mbps ). Изпреваме страни като Англия (26,54 Mbps), Германия (25,70 Mbps) и САЩ (22,43 Mbps). В скоростта най-добре се представят азиатските и източноевропейските държави.

Третият признак, по който "Ookla" прави своите сравнения, е качеството на връзката. Параметърът се нарича  "R-Factor" - той се определя от това дали при свързване с мрежата се губят данни, колко често и колко големи са загубите, както и каква е удовлетвореността на потребителя от доставчика му на интернет. По този признак сме втори в света със 89,53 пункта от максимални 94. Единствено Южна Корея ни изпреварва с 89,83. И тук може да се каже, че световните икономически сили са доста след нас - 10-о място за Англия (87,43), 19-о за САЩ (86,34) и 25-о за Германия (85,36).

От всички тези данни сериозно може да се замислим каква чудесна реклама за страната ни е бързият, качествен и евтин интернет достъп. Още повече - у нас гъмжи и от безплатни зони за безжичен интернет. Ресторанти, барове, паркове и административни сгради предлагат достъп без парола за всеки в обхвата им. Това е рядкост по света. В някои държави дори искат лични данни, преди да предоставят паролата в кафенето, за да си проверите електронната поща.

2,28 млн. българи никога не са се "докосвали" до интернет - те живеят извън социалните мрежи, не са сърфирали, не са пращали имейли, не са теглили филми, не са сваляли музика, камо ли да са изискали акта си гражданско състояние от общината по електронен път. Все пак бройката на технологичните аутсайдери в страната в последните години постоянно пада - през 2010 г. те са били 3 млн. души, година по-късно се стопяват до 2,5 млн., а през 2012 г. - до 2,38 млн.