Станишев: Именно ПЕС защитава България в ЕС

Новините

06-04-2014, 16:22

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

"Именно ПЕС е партията, която защитава принципните интереси на България в Европейския съюз", заяви днес във Варна лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев. "Последните 5 години в Европейската комисия и парламент доминираха десните. Именно те въведоха политиката на орязване на инвестициите, при тяхното управление бяха отнемани правата на гражданите. И по-лошо - те предлагат това да продължи. Резултатите от политиката им са ясни - нарастваща безработица, бедност, разслоение в доходите и стандарта на живот в страните членки. Действията на ЕНП са като път в задънена улица”, обясни той.

Според Станишев ГЕРБ няма платформа за европейските избори и не знае какво иска да постигне за България. Според него единствено БСП е наясно какво трябва да се промени в Европейския съюз и как ще се отстояват интересите на България. „ГЕРБ никога не са имали програма за каквото и да е било, и за съжаление те няма какво да предложат. Докато ГЕРБ представляват статуквото, ние искаме нова социална Европа", заяви социалистът.

„Г-н Борисов и г-н Цветанов се хвалят какви позиции имат в Европа. Тогава защо европейските институции, в които доминират представителите на ЕНП, не осигуриха членството на страната ни в Шенген? За разлика от тях президентът на Европейския парламент Мартин Щулц (член на Германската социалдемократическа партия - бел.ред.) много ясно заяви, че след като България е изпълнила всички условия за членство, Евросъюзът трябва да ни приеме в Шенген”, допълни Сергей Станишев.

Станишев беше категоричен, че Цветан Цветанов като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е сигурен сигнал, че "Борисов няма намерение да спре с порочната практика на купуване на гласове". Новият изборен кодекс обаче щял да бъде основна пречка за манипулиране на изборите, тъй като дава повече гаранции за наблюдение от граждански организации.