ГМО-то не е доказано вредно, а ползите са обещаващи

Чрез ГМО може да се реши проблемът с глада по света, смятат учени

Откритията с помощта на генното инженерство в областта на медицината, теориите за произхода на живота, психологията и дори сигурността в бъдеще все повече ще се приемат като част от нормалното и естествено развитие на човечеството, пише БТА. Ако започнем обаче безотговорно да създаваме "подобрени" организими или индивиди, без да спазваме етични и морални норми, последиците може да са катастрофални, коментират в интервю за БТА учени и експерти.

Може ли генното инженерство да реши проблемите с изхранването, болестите и дори тероризма

През XXI в. се увеличава рискът от конфликти и проблеми с хранителната сигурност заради затоплянето на климата. Недостигът на вода и храна най-вече в бедните страни от Юга ще засили миграцията, а климатичните промени "ще повишат непряко риска от конфликти", предупреждават експерти от ООН в доклад от 31 март т.г., цитирани от Франс прес.

Дни по-рано АФП съобщи, че учени и фондации се обединили в световно партньорство с цел да се увеличи с 50 на сто добивът на пшеница до 2034 г., тъй като търсенето й нараства по-бързо от добивите.

"На фона на тези факти ГМО могат да помогнат да се запази човечеството", смята професор доктор на биологическите науки Иван Минков, ръководител на Катедра "Физиология на растенията и молекулярна биология", функционален декан по науката на Фонд "Научни изследвания" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и ръководител на Геномен изследователски център.

"Досега не са доказани ясни и опасни последици от ГМО, а ползите са многообещаващи. Изумително е защо хората не разбират това.

Когато в магазина я няма не "любимата ни храна", а храната въобще, може би ще се сетим за генното инженерство. Дано да не е много късно", допълва проф. Минков.

С генно инженерство се разработват лекарства и нови методи на терапия дори на заболявания, смятани за най-големия бич на човечеството. Налице е първият "жив лазер" - клетка от човешки бъбрек, която произвежда лазерен лъч, за да активира медикаменти в тялото и да лекува рака отвътре, съобщават "Сайънс дейли" и Би Би Си.

От 2011 г. насам "хората започват да мислят и за лека срещу СПИН като за реална възможност", казва д-р Джон Зая от експертна група, която прави експерименти за лечението с генна терапия. Дори заплахите от тероризъм с експлозиви, замърсяване и токсични химикали могат да бъдат "подушени" от генномодифицирани растения, предава ЮПИ.

"Съвременните учени трябва да са хуманни и отговорни пред творението и Твореца, за да не придобие тяхната дейност античовешко измерение", предупреждава доц. Костадин Нушев, преподавател по Християнска етика в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Може да се появят нови микроорганизми, неконтролируеми мутации, непознати болести, екологични катаклизми. Гените ни може да се изменят безвъзвратно и никой не знае точно какви ще бъдат страничните ефекти от едно генномодифицирано човечество, което заема ролята на природата и на бог-творец", допълва той.

На каква цена можем да запазим ДНК-то си

Към 2016 г. се очаква Европейската комисия да забрани да се внасят и отглеждат генномодифицирани животни, както и да се продават храни от тях. Съвсем легално обаче можем да клонираме домашния си любимец в Европа на цена от близо 63 хиляди британски лири, пише в. "Дейли телеграф".

Някои лаборатории и компании в САЩ от години вече предлагат на пазара и услугата разкодиране на човешки геном.

Допреди десетилетие това щеше да ни струва няколко милиона долара, а към днешна дата само 1000 долара, според американското издание "Нюзуик".

До края на 2014 г. се очаква броят на хората с регистрирани геноми чрез системата на здравеопазването в САЩ да достигне 50 хиляди души и дори да нараства. Великобритания също планира да създаде банка с ДНК на 100 000 души до 2017 г., пише "Нюзуик".

Конгресът на САЩ е приел закон, който забранява на работодателите и здравните застрахователи да използват ДНК данните за дискриминация, но за момента това е единствената превенция за лична неприкосновеност, напомня американското издание.


Генното инженерство може да навреди на човечеството, а клонирането на хора да предизвика непредполагаеми проблеми

"С репродуктивното клониране, при което се създава генетично копие на съществуващ човешки индивид, ще се намесим в тайната на човешкия живот, който според църквата е свещен и неприкосновен дар от Бога“, казва Костадин Нушев.

Той допълва, че въпреки това някои сектантски организации включат тази идея в  изповядваните от тях идеологии да се създаде "нова раса".

"Клонирането на хора може да предизвика проблеми, за които сега въобще не можем да предположим. Но има много препятствия клоновете да "оживеят" за по-дълго време и засега не е ясно какво би предизвикало масово клониране“, успокоява ни проф. Иван Минков.

"Клонирането на човек обхваща само биологията му. Психиката и всичко, което го прави човек, все още не може да се клонира. Така се получават "близнаци", а това не би трябвало да предизвиква особени морални казуси. От друга страна, развитието на даден организъм се определя освен от генома и от външните условия, което не предполага 100 процента физическо сходство с "оригинала", обяснява той.

Идеята за клонирането е заложена в библейската хипотеза за сътворението, смятат учените

Въпреки че науката отхвърля креационзима като обяснение как се е зародил животът, "генното инженерство пряко потвърждава библейската хипотеза за сътворението, защото в нея е заложена идеята за генетичната информация и наследствеността", по думите на проф. Иван Минков. "Бог създава Ева от реброто на мъжа, което си е чиста проба клониране. В корана също има много подобни текстове по сътворението на живота", обяснява проф. Минков.

"Църквата приветства новите научни открития и новите методи на генна терапия и лечение в областта на съвременната регенеративна медицина, но се обявява против безотговорната употреба на генното инженерство за евгенични цели", казва доц. Нушев.

Той допълва, че особено безпокойство будят възможностите ГМО да се изпозват като биологични и бактериологични оръжия за масово изтребление.

"ГМО биха могли да се прилагат като селективно оръжие - срещу определени растения, насекоми, дори хора. Добрата новина е, че създаването на такъв трансгенен организъм-оръжие е трудно, бавно и скъпо и не издържа конкуренцията например на химическите оръжия - евтини, ефективни и също много селективни", разяснява проф. Иван Минков.

"Сега има толкова много разнообразни методи за изтребление, че генното инженерство изглежда като детска играчка", категоричен е Минков.