The Times: Русия няма да види гей-версията на "Лебедово езеро"

Варна Лайф

07-04-2014, 16:32

Снимка:

ANOEK DE GROOT / AFP

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Някои от британските артисти и балетисти не желаят да пътуват до Русия заради страх от нападение на хомофоби

Хомофобска Русия няма да види популярната в момента постановка на балета "Лебедово езеро" или по-точно гей-версията на класическото представление. Това заяви в интервю за The Times знаменитият британски хореограф Матю Борн. Някои от британските артисти и балетисти не желаят да пътуват до Русия в рамките на Годината на културния обмен между двете страни, тъй като се страхуват за своята безопасност. Според тях при гастрола те можели да станат жертва на нападение на хомофоби.

"Ние вече гастролирахме в Русия с постановка на гей-тема, но тогава това не направи впечатление на никого. Сега обаче тази тема е проблемна. И "Лебедово езеро" няма да пристигне в Русия. Руснаците с бясна скорост вървят назад. Те приравняват хомосексуалността към педофилията. Не мисля, че ме очаква радушен прием, а и не съм убеден, че там е безопасно за трупата ми", обяснява Борн.

2014 г. е обявена за Година на културния обмен между Русия и Великобритания. Британският съвет се надява, че тази инициатива може да нормализира отношенията между двете страни. През май, например, Националният театър на Шотландия и Кралският Шекспиров театър представят в Москва пиесата на Дейвид Грейг "Дунсинан". През юни на сцената на Большой театър трябва да излезе Кралският балет. И в трите трупи обаче бил обсъден проблемът с хомофобията. Ръководителите на театрите заявили, че ще уважат желанието на всеки от артистите, които решат да не пътуват за Русия заради съществуващото там законодателство.

В общо изявление Националният театър на Шотландия и Кралският Шекспиров театър съобщават, че вярват, че с "помощта на културните връзки най-добре можем да разберем в какво сме съгласни, а в какво - не, и да дадем голям и траен принос за по-търпим свят." Също така британските актьори добавят, че се обявяват против "дискриминацията на когото и да било по какъвто и да е признак".

По данни на Британския Съвет, засега не е отменено нито едно от планираните мероприятия. Ли Гибсон, изпълнителен директор на програмата на културния фестивал от страна на Британския съвет коментира пред The Times, че "някои от партньорите имали въпроси около пътуването в Русия", и че "им е предоставена цялата информация, нужна за взимане на правилното решение".